Quines fotos puc publicar?

Quines fotos puc publicar?

Tant a nivell professional com particular, amb finalitats periodístiques, promocionals o a les xarxes socials, acabem utilitzant un munt de fotografies. Però podem fer servir les imatges que vulguem? Quines limitacions hi ha? Em poden denunciar?

Per simplificar, us direm que hi ha dos escenaris ben diferents:

1) Quan agafem fotos d’estoc per posar a les nostres publicacions o xarxes socials: en aquest cas ens hem d’assegurar sempre que siguin fotos lliures de drets (hi ha diverses web on descarregar fotos de qualitat de manera lliure i sense infringir cap normativa) o, en cas contrari, pagar els preu que ens indiquin per poder-la publicar.

2) Quan nosaltres fem fotografies: hem de respectar el dret a la intimitat i a la pròpia imatge que prohibeix agafar fotografies d’un tercer, excepte si es tracta d’una persona pública en un acte o lloc públic o si el material gràfic té finalitats informatives i és considerat d’interès públic. Com podeu veure, aquesta excepció es pot interpretar de formes diverses. Per tant, com a norma general, les recomanacions son:

  • Si entrem en un espai privat o fem una foto on una persona es vegi molt en primer pla, cal obtenir sempre un consentiment signat.
  • Si agafem imatges d’espais públics generals, intentem que les persones no es vegin massa de prop ni siguin molt identificables.
  • I siguem sempre 100% curosos amb col·lectius vulnerables, infants, entorn sanitari…

Si apliquem el sentit comú, l’empatia i el respecte, segur que ho farem bé sense haver-nos de saber la llei de pe a pa. No fem als altres allò que no ens agradaria que ens fessin a nosaltres.