Com parlar bé en públic

Com parlar bé en públic

Si de tant en tant us toca fer alguna presentació en públic, alguna xerrada o una formació, i no hi esteu massa acostumats, és possible que els nervis i la pressió siguin l’enemic a guanyar. Cadascú té els seus “truquillos”, però aquests segur que us aniran bé:

  • To de veu: parlem alt, perquè ens senti bé tothom. Vocalitzem, fem pauses, respirem… Les mascaretes no són bones aliades per parlar en públic, tinguem-ho en compte!
  • Explicar una història: si la nostra intervenció té un “argument” de base, si l’expliquem com si fos una narració, ens serà molt més fàcil seguir el fil i l’audiència ens escoltarà amb més atenció.
  • Comunicació emocional: sabrem transmetre molt millor el nostre missatge si parlem de coses que ens toquin de prop, que coneguem, i de les quals puguem explicar anècdotes, exemples o experiències reals que ens facin connectar amb el públic.
  • Repartir la mirada: no hi ha res més incòmode per a un oient que un conferenciant que el miri tota l’estona. O un altre que l’ignori. Repartir bé la mirada i arribar a cada racó del nostre públic ens ajudarà a establir ponts de contacte.
  • No llegiu: preparar la intervenció? Sí, i tant! Sortir amb un paper i llegir-lo? No, mai! La frescor i la capacitat d’improvisació són valors a l’alça!
  • A qui ens adrecem: abans de començar una classe o una xerrada, posem-nos al lloc del públic. Què sap d’aquell tema? Què li pot interessar? Com puc connectar-hi?

Amb aquestes recomanacions, una mica de pràctica i control de nervis, no hi haurà qui us pari! També hi ha qui diu que el millor és imaginar-se l’audiència despullada, però nosaltres no ho hem provat mai. Ho deixem a la vostra responsabilitat! 😉