Objectiu: reduir els accidents de trànsit apel·lant a la responsabilitat i les decisions de cada jove

març 01, 2017 No Comments by

Tria el bon camí.

Valora el risc que estàs assumint.

Pots prendre decisions segures.

Si no abaixes la guàrdia, tot serà més fàcil.

Aprèn a dir no.

 

Aquests han estat alguns dels missatges que aquest matí han rebut els 350 joves de 4t d’ESO de 7 instituts del Berguedà que han assistit a Conductàlia, la jornada de seguretat viària organitzada pel Montepio de Conductors que ha arribat a Berga per tercera vegada. Per mitjà de la simulació d’un accident, de les experiències de cossos de seguretat i d’emergències i dels colpidors testimonis de víctimes d’accidents de trànsit, l’objectiu era fer reflexionar els joves sobre la importància de cada decisió que prenen com a conductor, com a passatger d’un vehicle o com a vianant.

 

Amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, Policia Local de Berga, Mossos d’Esquadra, Bombers, Servei d’Emergències Mèdiques, Institut Guttmann, Stop Accidents, Ajuntament de Berga, Consell Comarcal del Berguedà, Centre de Recursos Pedagògics del Berguedà i grup de teatre La Teia de Vilada, s’ha fet realitat una nova edició de Conductàlia amb la voluntat de mostrar exemples i casos reals als joves i donar-los recomanacions per incrementar la seguretat viària i disminuir el nombre d’accidents de trànsit, que cada any provoquen 1.300.000 morts al món, per sobre de les guerres, que en provoquen 550.000.

 

L’acte ha començat amb la simulació d’un accident a l’escenari del Teatre Municipal de Berga. L’escena mostrava els moments posteriors a un accident d’un autocar, quan un dels nens ocupants havia sortit disparat del vehicle per no portar el cinturó de seguretat cordat. Els assistents han pogut veure com actuen els cossos d’emergència quan arriben al lloc del sinistre, com intenten reanimar la víctima i com, finalment, han de donar als familiars la tràgica notícia de la seva mort.

 

Després d’aquest simulacre, Conductàlia ha comptat amb els parlaments de Llorenç Juanola, president del Montepio, que ha destacat que “a vegades us sembla que sou invulnerables. Volem sensibilitzar, no renyar, per ensenyar-vos conductes adients a l’hora de conduir”. També ha intervingut Oriol Camps, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Berga, que s’ha mostrat molt satisfet de participar en iniciatives “com aquesta, que contribueixen a incrementar la seguretat viària”.

 

Posteriorment ha començat el torn de ponències, amb la intervenció de:

  • Albert Jarne, del Servei Català de Trànsit
  • Efren Garcia, de la Policia Local de Berga
  • Vicenç Vegas, cap del parc de Bombers de Berga
  • Joan López, de Mossos d’Esquadra
  • Toni Sales, metge del Servei d’Emergències Mèdiques
  • Javier Romero, de l’Institut Guttmann, i víctima d’un accident de moto que el va deixar en cadira de rodes
  • Marilina Ferrer, de Stop Accidentes, que va perdre la seva família en un accident de trànsit provocat per un altre conductor que anava amb excés de velocitat

 

Tots ells, a partir dels seus relats sobre experiències reals, els seus consells per millorar la seguretat viària, i la projecció de fotografies i informació sobre accidents, han volgut sensibilitzar els joves de la importància de cada petit gest en un desplaçament: des de posar atenció a l’hora de travessar un pas de vianants, fins a portar el cinturó cordat, portar l’equipament adequat per conduir moto o bici, o negar-se a conduir o a deixar conduir els amics si no estan en condicions òptimes.

 

Finalment, ha tancat l’acte Rafael Olmos, sotsdirector general de Seguretat Viària del Servei Català de Trànsit, que ha destacat que “a vegades no tenim consciència de què significa l’accidentalitat viària” i ha fet èmfasi en alguns punts claus per millorar la seguretat, com un ús adequat dels telèfons mòbils o un consum responsable d’alcohol.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet