Al CAP de Súria promouen tallers de cuina per ajudar els diabètics a tenir cura de la seva salut

nov. 24, 2016 No Comments by

Dues joves metgesses que es troben en procés de formació de l’especialitat de medicina familiar i comunitària faran realitat, a principis d’aquest any vinent, el seu projecte d’educar pacients amb diabetis mellitus (DM) i els seus familiars a partir d’uns tallers de cuina que s’impartiran al Centre d’Atenció Primària Goretti Badia, de Súria.

La proposta d’Irene Cornet i Esperanza del Junco, que ha estat recentment premiada per la Delegació del Bages del Col·legi Oficial de Metges, es podrà reproduir a qualsevol altre territori interessat a formar persones diabètiques. Les quatre sessions educatives plantejades es duran a terme al CAP de Súria durant l’any 2017. Cada tres mesos aportaran als pacients eines i informació sobre els recursos alimentaris, amb  especial atenció als productes de temporada, així com als de proximitat i els propis de la  dieta mediterrània.

Les persones que faran la formació donaran a conèixer  les propietats dels aliments, la forma de cuinar-los i de combinar-los per aprofitar-ne al màxim els nutrients, així com receptes de plats concrets per a cada temporada. La intenció és que hi participin també restaurants de prestigi de la zona, com a forma d’implicar la comunitat en el projecte i d’ampliar coneixements i receptes.

La diabetis mellitus és una de les malalties cròniques més comunes a gairebé tots els països, i segueix creixent en nombre i significança arreu del món.  Sembla que així seguirà sent fins que canviïn els estils de vida caracteritzats per una reducció de l’activitat física i l’increment de l’obesitat.

Es considera que una dieta saludable és bàsica per al control de la diabetis. Una llarga llista d’estudis i assajos han mostrat clarament els beneficis de la disminució del consum de sal, el canvi dels greixos saturats pels poliinsaturats i els patrons de dieta saludable.

Tot i que no es pot parlar d’una única dieta mediterrània, sí que hi ha el comú denominador del consum  de vegetals,  fruites, pans i cereals (normalment, blat), fruita seca i oli d’oliva. També inclou en la majoria de regions el peix i, en els països no islàmics, el consum de vi en els àpats. La dieta mediterrània és pobra en greixos saturats, colesterol i carns.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet