209 persones diferents han estat usuàries del servei de dutxes de Manresa durant el 2015

abr. 27, 2016 No Comments by

La Fundació Germà Tomàs Canet, responsable de l’espai d’acollida i dutxes a l’antic edifici de les Germanetes dels Pobres de Manresa, va atendre durant l’any 2015 un total de 209 persones, de les quals 137 corresponen a homes, 36 dones i 36 infants.  Aquest va ser el primer any de funcionament d’un servei que es fa realitat gràcies al suport i a la col·laboració de la Fundació Rosa Oriol i a l’Obra Social de la Caixa.

El servei va començar a caminar el mes de gener del 2015 amb la intenció de respondre a les necessitats bàsiques de persones amb pocs recursos i especialment vulnerables.  Durant aquest any passat, les persones que ho han necessitat han tingut a la seva disposició aquest servei que obre els dilluns i els dijous, de les 4 a les 6 de la tarda. De mitjana, cadascun dels dies que s’obren les instal·lacions, hi ha 20 persones que utilitzen el servei de dutxes.

La majoria d’usuaris procedeixen de la Fundació Rosa Oriol -31%-, serveis socials de l’Ajuntament de Manresa -20%-, Creu Roja -10%, Càritas -3%- i el 36% restant és molt variat. Per residència, un 61% viuen a Manresa i el 59% restant a d’altres municipis de la comarca del Bages.

Molts d’ells viuen en un pis o  habitació -63%-, però la situació econòmica fa inviable disposar d’un servei bàsic com és l’aigua calenta. Un 20% se’ls pot considerar sense sostre i un 10% són persones que ocupen un habitatge.

Per franges d’edat, un 34% té entre 40 i 50 anys; un 30%, entre 30 i 40; un 14%, entre 50 i 60. La resta de franges tenen percentatges inferiors. Quan a l’àrea geogràfica de procedència, un 27% són de nacionalitat espanyola; un 10% de la resta d’Europa; un 60% de diferents països africans i el 3% d’Amèrica.

 

Sobre la Fundació Germà Tomàs Canet

La Fundació Germà Tomàs Canet va néixer l’any 1989 per voluntat de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu. La seva missió inicial  va ser la de fer costat, des de tots els àmbits, a persones afectades per alguna malaltia mental o discapacitat intel·lectual. La seva activitat permet donar protecció jurídica que garanteixi els drets i els deures dels malalts i facilitar el màxim de recursos perquè aquestes persones s’integrin socialment i laboralment.

Superats els 25 anys, la Fundació Germà Tomàs Canet està consolidada i compta amb un equip de més de  40 professionals, presents a les localitats de Sant Boi de Llobregat, Almacelles i Manresa i gestiona diferents programes i recursos al servei de les persones més vulnerables. A la capital del Bages, dóna cobertura jurídica i tot el suport necessari a Mosaic, una proposta innovadora que vetlla per una atenció integral a persones amb problemes de salut mental i que es va fer realitat el 2006 gràcies a la suma de voluntats de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, les Germanes Dominiques, la Fundació Althaia i l’Ajuntament de Manresa.

Per altra banda, la Fundació Germà Tomàs Canet gestiona a Manresa, des de finals del 2013,  l’antiga residència de les Germanetes dels Pobres, un equipament que amb el nom de Sant Joan de Déu-Serveis Socials Manresa permet executar activitats i projectes molts diversos en suport a les persones i a les famílies més desafavorides, en xarxa amb les entitats i recursos del territori. Un dels serveis que s’ha iniciat aquest darrer any i que ha tingut una molt bona acceptació és el de dutxes per a les persones que no tenen accés a aquest servei bàsic.

En les diferents accions i serveis de la Fundació es visualitzen els valors que caracteritzen l’Orde de Sant Joan de Déu: hospitalitat, qualitat, respecte, responsabilitat i espiritualitat. El nom de Tomàs Canet esdevé un homenatge a un germà de l’Orde que va ser exemple d’integritat, de bondat i de lliurament als malalts mentals.

A Manresa, de la mateixa manera que a altres serveis que gestiona l’Ordre, la Fundació ofereix la possibilitat que les persones que ho vulguin puguin incorporar-se a la seva  línia de voluntariat.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet