Althaia registra un increment de la donació de còrnies i teixits

març 01, 2016 No Comments by

Durant l’any 2015 hi ha hagut a la Fundació Althaia un total de 26 donants. D’aquests, cinc es corresponen a donants d’òrgans i de còrnies i nou a donants de multiteixits i de còrnies. La resta han estat donants exclusivament de còrnies. Això suposa un increment important, especialment pel que fa a les donacions de còrnies i teixits, amb la previsió que es mantingui aquesta tendència a l’alça. Els bons resultats són fruit de la solidaritat de les famílies que en un moment molt difícil decideixen fer la donació i, també, d’un treball multidisciplinari centralitzat des de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de la Fundació Althaia.

Habitualment les extraccions d’òrgans es fan en pacients que han tingut una mort encefàlica o cerebral. Però el passat desembre es va fer a Althaia el primer cas d’extracció d’òrgans en asistòlia controlada, una modalitat que requereix una tècnica complexa per extreure els òrgans després de l’aturada cardíaca. Per fer realitat aquesta donació, l’equip del Servei de Medicina Intensiva d’Althaia va coordinar-se amb un equip de 12 persones de l’Hospital Clínic Barcelona.

Althaia disposa d’un grup de treball de Coordinació de Trasplantaments integrat per professionals mèdics i d’infermeria. Aquest equip és l’encarregat de planificar i executar diferents accions per promoure la donació al si de la institució, amb reunions i xerrades de sensibilització. Aquest grup també és l’encarregat d’elaborar i actualitzar els protocols i circuits que faciliten la donació d’òrgans i teixits.
Durant l’any 2014 hi va haver un total de 15 donants a la Fundació Althaia. D’aquests, quatre van ser donants de teixits i sis d’òrgans. Tots ells van ser també donants de còrnies. Els cinc restants van ser donants exclusivament de còrnies.

Característiques d’un donant a Althaia
Qualsevol persona és un donant potencial, sempre que en vida no s’hagi manifestat en contra de la donació, però són les condicions clíniques en el moment de la mort les que determinen els òrgans i teixits que són vàlids per al trasplantament. En el nostre país, i segons la normativa legal actual, poden ser donants d’òrgans aquells pacients que són diagnosticats de mort encefàlica o bé els que sofreixen una aturada cardíaca controlada dins un centre sanitari quan la situació també és irreversible (asistòlia controlada). Només un 1% de les morts registrades en un centre sanitari poden acabar en donació potencial. Per fer realitat les donacions, en especial les de teixits, cal la implicació de molts professionals que han d’alertar d’aquesta possibilitat al grup de Trasplantaments, i posteriorment es coordina el procés des de l’UCI.  La Fundació Althaia treballa activament amb l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i és una de les institucions acreditades per portar a terme l’extracció d’òrgans.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet