El programa Rubik contracta els primers aturats procedents de Serveis socials

nov. 19, 2015 No Comments by

El projecte Rubik per l’ocupació social, del Consell Comarcal del Bages, comença a caminar. Aquest programa destinarà 300.000 euros en ajuts a les empreses del territori per crear nous llocs de treball que donin feina a persones usuàries de Serveis Socials en situació d’atur, una especificitat que el converteix en un projecte pioner a tot Catalunya. Tot i que les empreses poden fer la seva sol·licitud fins a finals d’any, ja s’estan començant a tramitar els primers contractes. En aquests moments hi ha 350 persones candidates a la borsa de treball i les empreses ha ofert 24 places laborals.

 

Els candidats han estat escollits pels mateixos professionals de serveis socials i els i les insertors/es laborals dels municipis del Bages, ja que havien de ser persones amb expedient obert a serveis socials a causa de la pèrdua del lloc de treball. Finalment, s’ha creat una borsa de 350 persones (200 homes i 150 dones) que responen a un total de 800 perfils laborals diferents, ja que la majoria d’ells té formació o experiència laboral diversa que el fa idoni per a diferents llocs de treball.

Els perfils són molt diversos i abasten des de peons tèxtils, forestals o ramaders, fins a professionals de l’hostaleria, transportistes, professionals d’atenció a les persones, administratius/ves, auxiliars de clínica, arquitectes tècnics, docents, etc.

 

Les empreses que vulguin participar en aquest programa han de crear nous llocs de treball per contractar persones provinents d’aquesta borsa de treball, per evitar que els incentius econòmics es puguin utilitzar per cobrir llocs de treball ja existents. Les empreses o entitats que s’hi adhereixin rebran ajuts d’entre 3.500 i 5.200 euros (per a una contractació de 6 mesos a jornada completa) per fer front a un elevat percentatge de la despesa del salari i de les cotitzacions a la Seguretat Social. Cada entitat podrà optar a un ajut diferent, segons les condicions de contractació (que en cap cas podran ser inferiors al salari mínim interprofessional) i també segons quin tipus d’empresa sigui, ja que les entitats del tercer sector o empreses petites podran optar a ajuts més elevats que les empreses més grans.

 

Les sol·licituds es poden fer a través del web http://rubik.ccbages.cat/ fins a finals d’any, però a hores d’ara ja han començat a arribar les primeres sol·licituds, de 15 empreses diferents, que ofereixen 24 nous llocs de treball (un 80% a jornada completa),  a Sant Joan de Vilatorrada, Manresa, Súria, Sant Vicenç de Castellet, El Pont de Vilomara, Navarcles i  Sant Feliu Sasserra. Des del Consell Comarcal es gestiona tot el procés de forma molt ràpida perquè, entre la validació de la sol·licitud i documentació que presenten les empreses i la contractació del treballador, passi només entre 1 i 2 setmanes.

 

Els perfils professionals més demanats fins ara són peó de càrnica, repartidor/es, cuiner/a i ajudant de cuina, mosso de magatzem, soldador, torner, personal de neteja,  auxiliar de geriatria, administratius i programador/es de pàgines web.

 

Albert Marañón, conseller comarcal d’Acció Social i Ciutadania, explica que “aquest projecte no va dirigit al suport directe a les persones que presenten una situació de manca de recursos, sinó que vol afrontar el problema des de l’arrel, reactivant la situació econòmica i afavorint que es creïn nous llocs de treball”, i fa una valoració molt positiva de la resposta que està tenint el projecte en el seu primer mes de funcionament.

 

Per la seva banda, la consellera comarcal de Desenvolupament comarcal, Fina Rodríguez, explica que Rubik “és un projecte transversal perquè vol donar oportunitat a les persones en una situació més difícil i, alhora, reactivar l’economia de la comarca, potenciant especialment les empreses més petites”.  I afegeix que “l’objectiu és que l’empresa conegui el treballador, vegi com treballa, per intentar provocar, després d’aquests primers 6 mesos, una contractació directa i definitiva d’aquella persona”.

 

El projecte Rubik

En total, es destinaran 300.000 euros a aquest projecte dissenyat i gestionat per les àrees d’Acció social i ciutadania i Desenvolupament comarcal del Consell Comarcal del Bages amb el finançament de la Diputació de Barcelona dins del “Programa complementari de garantia de la cohesió social”.

El nom del projecte es deu al cub de Rubik amb la voluntat d’encaixar totes les peces: ocupació, administració, persona, empresa, oferta demanda… per incrementar les oportunitats personals i potenciar  la reinserció laboral.

Reinserció laboral

Unió empreses i persones

Benestar social

Inclusió social

Kohesió social

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet