El 34% dels pacients atesos a la Unitat de Joc Patològic d’Althaia tenen problemes amb l’ús d’Internet i les xarxes socials

set. 22, 2015 No Comments by

Cada vegada més, les demandes de consulta que arriben a la Unitat de Joc Patològic i altres Addiccions no tòxiques de la Divisió de Salut Mental d’Althaia són de pares preocupats per com els seus fills utilitzen Internet, les xarxes socials, o els jocs de rol on-line… Nois i noies que en fan un ús desmesurat i que està provocant una disminució del rendiment acadèmic i una pèrdua d’interès per activitats anteriorment gratificants. Per això, els Mossos d’Esquadra i la Fundació Althaia han programat la xerrada “Com utilitzar les TIC sense perdre’n el control” dirigida especialment als pares amb l’objectiu d’oferir-los eines i pautes sobre el bon ús de les TIC. També s’informarà i aconsellarà sobre aquest tipus d’addiccions, els signes d’alerta, i què es pot fer davant un problema d’aquest tipus.

La Unitat de Joc Patològic i altres Addiccions no Tòxiques d’Althaia va detectar per primera vegada, l’any 2009, aquesta problemàtica quan un 10% dels casos que va atendre va ser per addiccions a jocs on-line. Des de llavors la tendència ha anat en augment any rere any. Durant el passat 2014 un 34% de les consultes d’aquesta unitat han estat per valorar l’addicció als jocs de rol on-line i a les xarxes socials. Especialment destacat és l’increment de 6 punts, respecte el 2013, de les consultes per addicció a les xarxes socials arribant al 10,8%. Un 23% de les atencions es fan a nens i adolescents d’entre 10 i 17 anys.

Com utilitzar les TIC sense perdre’n el control
Dirigida a pares i mares de nens, adolescents i joves, i també a professionals de l’àmbit educatiu i sociosanitari, l’objectiu principal de la xerrada és informar i aconsellar sobre les addiccions a les TIC i els signes d’alerta i estratègies de comunicació pares-fills. Es parlarà sobre les hores de joc recomanades i de les mesures preventives en l’ús del mòbil i dels videojocs per tal d’evitar el desenvolupament de possibles problemes d’addicció. A més, es donaran consells per saber com es poden minimitzar els riscos i garantir la seguretat a Internet.

Una de les novetats d’enguany serà, a més de diferents estratègies per a millorar la comunicació amb els fills, la realització d’una sessió pràctica guiada de Mindfulness orientada al mateix objectiu i que serà fàcilment aplicable a la vida diària. Les tècniques de Mindfulness, o també dites d’Atenció Plena, faciliten centrar-se en el moment present acceptant els propis pensaments i emocions sense necessitat d’identificar-s’hi ni reaccionar. Per tant ajuden a actuar de forma més conscient amb els altres.

La xerrada anirà a càrrec de la psicòloga responsable de la Unitat de Joc Patològic i altres Addiccions no Tòxiques de la Divisió de Salut Mental d’Althaia, Dominica Díez, i de la Sergenta coordinadora de Proximitat i Oficina de Relacions amb la Comunitat del Bages dels Mossos d’Esquadra, Rosa Oviedo. L’Auditori de la Plana de l’Om de Manresa serà l’escenari d’aquesta xerrada que tindrà lloc aquest dijous, 24 de setembre, a partir de les 19.00 hores.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet