L’ICS posa en marxa una consulta de tabaquisme adreçada a dones embarassades

set. 09, 2015 No Comments by

El Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del Bages-Solsonès i Osona ha posat en marxa una consulta especialitzada per ajudar les dones embarassades a deixar de fumar. Un equip especialitzat en tabaquisme format per llevadores i professionals de ginecologia ofereix la consulta a Manresa (CAP Bages) i a Vic (CAP Osona). L’objectiu d’aquest nou servei és aprofitar el seguiment de l’embaràs que ja fan aquests professionals per acompanyar la dona en el procés de deshabituació tabàquica, ja que l’embaràs és un moment d’especial motivació per deixar de fumar. A més, el seguiment continua durant el postpart per evitar recaigudes.

Fins ara, el consell i la intervenció per deixar el tabac en el cas de dones embarassades els feia la llevadora durant la visita de la gestació. Amb la creació d’aquesta nova consulta es disposa d’un espai diferenciat i d’un equip de professionals específic que permet oferir una atenció de qualitat tant a la gestant com a la seva parella, amb l’objectiu d’incrementar l’èxit en la deshabituació tabàquica en casos especialment complicats.

Des de l’ASSIR del Bages també s’han posat en marxa grups educatius de deshabituació tabàquica que condueix una llevadora i en els quals participen dones embarassades que volen deixar el tabac. En aquest sentit, la llevadora, que és la professional de referència durant el control de l’embaràs normal, esdevé la professional ideal per assessorar i acompanyar l’embarassada en el procés de deixar de fumar, juntament amb l’equip multidisciplinari format per professionals de ginecologia, psicologia i assistència social.

Els riscos del tabac durant l’embaràs

El tabaquisme té nombrosos efectes adversos durant la gestació, entre els quals s’inclou l’avortament espontani, la ruptura prematura de membranes i el part prematur, la mortalitat i morbiditat perinatal i infantil, la mort sobtada del lactant, el baix pes en néixer, la síndrome d’abstinència neonatal a la nicotina, el retard del desenvolupament cognitiu en la infància i un risc superior d’infeccions respiratòries i asma. A més, hi ha estudis que descriuen canvis en alguns cromosomes fetals molt sensibles als compostos del tabac. És per aquest motiu que l’embaràs esdevé un moment molt important i propici per plantejar estratègies per deixar de fumar.

L’ASSIR forma part, com a membre participatiu, de la Xarxa de prevenció i control del tabaquisme a la Catalunya Central. En el marc de les activitats de formació que organitza aquesta xarxa, l’ASSIR ha ofert aquest any una sessió de formació sobre deshabituació tabàquica durant l’embaràs.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet