Una exposició recull l’experiència de l’arquitecte Josep Maria Sarrate i de la constructora Cots i Claret a Haití

ag. 27, 2015 No Comments by

L’experiència de l’empresa constructora Cots i Claret a Haití quedarà reflectida en una singular exposició que s’inaugura aquest dijous a la Casa Lluvià, seu del Col·legi d’Arquitectes de Barcelona –Delegació Bages-Berguedà- . La mostra, que estarà oberta fins el proper 19 de setembre, consta de dues parts clarament diferenciades conceptualment. Una és l’obra plàstica de l’arquitecte i pintor Josep Maria Sarrate i l’altre és la presentació del tres projectes constructius que Cots i Claret porta a terme a aquest país atlàntic, el més pobre de tot el continent americà.

A l’acte de presentació als mitjans de comunicació d’aquest migdia hi han assistit Agustí i Jaume Cots, de Cots i Claret; Josep Maria Sarrate i Enric Masana i Claudina Relat, en representació de la Delegació Bages-Berguedà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

L’exposició rep el nom genèric d“Haití, visions d’un país per construir”. Els quadres de Josep Maria Sarrate són el clar reflex de la seva manera d’haver interpretat el país, la seva gent i la seva manera de fer. El conegut arquitecte i pintor manresà explica al tríptic de presentació que “buscava el color, imaginat des d’aquí per les narracions recollides. I el vaig trobar: intens, per arreu, desinhibit i plural. Però ves per on , quan he interpretat les meves impressions, intenses i persistents, m’han dominat les gents. I d’elles, el gest, l’altivesa, el ritme… I com transmetre-ho? Amb un mitjà contundent  i sense dubtes, dur i àgil, amb el treball de les mans i només el carbó, pigment negre, paper ceba arrugat, traient i posant buits de matèria. Aquesta n’és una mostra del sorprenent resultat”.

Pel que fa al vessant constructor de Cots i Claret es podrà visualitzar el procés constructiu de dos dels encàrrecs que ha executat a Haití, l’Hospital “La Providence” a Gonaïves, d’una superfície total de 11.000 metres quadrats, i l’Hospital “Sant Michel”, a Jacmel, de 5.500 metres quadrats. A banda d’aquests dos equipaments sanitaris, aquesta empresa, que és operativa des de l’any 1939 per iniciativa de les famílies Cots i Claret,  actualment  està immersa en el projecte de la construcció de la Banca de la República, a la capital del país, Port-au-Prince, un edifici d’11.500 metres quadrats.

La implicació de l’empresa a Haití ha anat també més enllà de les feines pròpiament professionals. Així, per exemple, la logística per traslladar material de construcció amb vaixells, ha servit per portar joguines recollides al Bages per als nens d’aquesta illa. El país encara viu també els estralls del terratrèmol que el va assolar el mes de gener del 2010.

Cots i Claret se sent satisfeta de la feina a Haití i ho reflecteix obertament quan diu que “s’ha vist com projectes, que a molts els semblaven impossibles de realitzar, s’han aconseguit dur a terme amb gran èxit”

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet