L’alimentació centra les 29es Jornades Cientificotecnològiques de l’Institut Lacetània, que se celebren al llarg de la setmana vinent

març 20, 2015 No Comments by

Els trastorns de l’alimentació, la manca d’aliment, els avenços de la indústria alimentària, la dieta mediterrània… Aquests i d’altres aspectes relacionats amb l’alimentació, un dels grans eixos de l’activitat humana, es debatran i analitzaran a l’institut Lacetània de Manresa al llarg de la setmana vinent, amb la celebració d’una nova edició de les Jornades Cientificotecnològiques. I és que la 29a edició de les Jornades porta per títol “L’alimentació al segle XXI”, un lema que permetrà als estudiants apropar-se, des d’àmbits molt diversos, a la manera com ens alimentem avui dia i quines implicacions i conseqüències té.

El tret de sortida oficial de les jornades el donarà Abel Mariné, una autoritat reconeguda en alimentació, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Mariné serà l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural, titulada “Són segurs els aliments que mengem?”, el dilluns 23 de març, a les 19.15 hores, a la Sala d’Actes de l’institut Lacetània. La conferència, que és oberta a tothom, tindrà lloc després de l’acte inaugural que comptarà amb la presència d’autoritats com la directora general d’ESO i Batxillerat, Teresa Pijoan, i en el qual es farà el tradicional reconeixement a les empreses col·laboradores de la Fundació Lacetània.

Les diferents activitats incloses al programa de les jornades comprenen xerrades, tallers, sortides, projeccions audiovisuals i demostracions que tenen per objectiu abordar el tema de l’alimentació des dels diferents àmbits de coneixement que s’imparteixen al centre. Durant tota la setmana, professionals externs entraran a les aules per transmetre el seu saber als alumnes d’educació secundària obligatòria, batxillerat, i cicles formatius de grau mitjà i superior.

És el cas de la metgessa i psicoanalista Maria Gallart, que parlarà de la imatge corporal i els trastorns de l’alimentació; el doctor en Biotecnologia Miquel Vallmitjana, que parlarà sobre els transgènics; el director del Centre de Recerca en Seguretat i Control Alimentari de la UPC, Josep Garcia Raurich, que parlarà de la dieta mediterrània; la dietista i nutricionista Violeida Sánchez, que oferirà una xerrada sobre les begudes energètiques; o Cristina Lliró, de la Unitat de Salut de l’Ajuntament de Manresa, que parlarà sobre alimentació saludable.

Per la banda més tecnològica, destaquen demostracions de robòtica i diferents activitats centrades en la nova tecnologia d’impressions 3D, una de les quals, a càrrec de l’empresa Printhatshit, consistirà en una demostració d’impressió 3D en el sector alimentari. També hi haurà tallers d’esferificacions per introduir els alumnes de primer d’ESO a aquesta tècnica popularitzada per Ferran Adrià.

El vessant social de l’alimentació també tindrà el seu espai a les Jornades, que dedicaran una part del seu temps a reflexionar sobre el problema de la manca d’aliment. Sor Lucía Caram hi oferirà una xerrada sobre la Plataforma dels Aliments de Manresa i durant tota la setmana es recolliran aliments per al Banc d’Aliments de la Fundació Rosa Oriol. A més, hi haurà activitats de caire lúdic amb la participació dels alumnes, com esmorzars temàtics amb plats típics de diferents zones geogràfiques del món o amb menges dolces elaborades pels propis alumnes i un dinar a l’institut amb paella i degustació de postres casolanes.

Les Jornades Cientificotecnològiques són possibles gràcies a la implicació de tot el professorat de l’institut  i al suport de la Fundació Lacetània i de diferents empreses i organitzacions. Van celebrar-se per primera vegada l’any 1986,  i des del 1993 giren a l’entorn d’un eix temàtic que, en aquella ocasió, va ser la tecnologia i els Jocs Olímpics de Barcelona 92. Els temes tractats al llarg de la història de les Jornades permeten veure quines han estat les principals preocupacions de la societat al llarg d’aquests prop de trenta anys: des de la societat de l’oci fins a la salut, passant per tot el que fa referència a les evolucions tecnològiques i al present i futur de Manresa i el Bages.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet