Jornada festiva per celebrar els 25 anys del centre cívic Golferichs, aquest dissabte a Barcelona

des. 12, 2014 No Comments by

El Centre Cívic Golferichs ha estrenat els actes de commemoració del 25è aniversari del centre aquesta setmana. Els usuaris de l’equipament han participat a les visites guiades a càrrec de la guia i historiadora de l’art Carolina Chifioni i han assistit a la conferència de Jordi Font, historiador del barri de Sant Antoni, que ha repassat la trajectòria de la Casa Golferichs. L’equipament manté una relació molt estreta amb el barri i els seus veïns que a mitjan anys 70 van evitar l’enderroc que planejava la constructora Nuñez i Navarro. Uns anys abans també havia funcionat com a escola de monges i no va ser fins l’any 1989 que va obrir portes com a ludoteca. En l’actualitat, el centre mou uns 70.000 usuaris de totes les edats cada any.

La gran festa, demà

La gran festa d’aniversari es viurà aquest dissabte al matí amb la participació de les entitats del barri i una demostració de l’oferta cultural que programa el centre de manera regular. A partir de les 11 es donarà el tret de sortida amb la cercavila pel barri amb Always Drinking Marching Band, la Porca i els capgrossos de Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample. Hi haurà una mostra de cultura popular amb els Ballets de Catalunya, De Soca-rel i la Colla Castellera Jove de Barcelona. En paral·lel, l’actor Màrius Hernández presentarà Golferichs 1901 al pati del centre. Durant tot el matí es trobaran les antigues alumnes de l’escola amb projecció de fotografies i recull d’imatges. A més, es podrà gaudir d’un tast de blues i de música clàssica amb artistes reconeguts com Big Mama en una mostra de l’oferta que es programa de manera estable. El públic també podrà participar a les portes obertes als tallers de cuina, dansa, dibuix i manualitats, entre d’altres. El final de festa el tornarà a posar la banda musical Always Drinking Marching Band.

Més actes avui

Aquesta tarda a partir de les 6 es farà la demostració de balls i cursos a càrrec dels alumnes dels tallers del centre i a dos quarts de 9 es podrà seguir l’espectacle de dansa aèria In Situ de la companyia Delrevés.

La història del centre

Els orígens del centre cívic es remunten a principis del segle XX, època en què l’espai pertanyia a la finca particular de la família Golferichs propietat de Macari Golferichs. Fins a principis dels anys 70 l’espai va funcionar com a col·legi de monges. Uns anys més tard els veïns van protagonitzar nombroses mobilitzacions per evitar que l’empresa constructora Núñez i Navarro comprés i enderroqués posteriorment el Xalet. Els col·lectius veïnals reivindicaven l’ús públic de l’equipament. Finalment, la pressió veïnal i un informe elaborat pel Col·legi d’Arquitectes van facilitar que l’Ajuntament declarés el centre d’interès públic i l’adquirís per remodelar-lo. L’any 1989 Golferichs obria portes funcionant com una ludoteca  i es consolida durant dos any com l’espai de referència del joc en el sector sociocultural de la capital catalana. Destaca el seu èxit en el camp dels jocs de rol i ja introdueix els primers ordinadors pensats perquè els usuaris en puguin fer ús.

L’oferta s’incrementa

A partir de mitjan de la dècada dels 90 l’espai dóna resposta a la demanda dels veïns i començarà la programació estable de cursos, tallers i altres propostes culturals que a poc a poc transformen el centre en un equipament de referència per a la ciutadania. A més, es va fer una aposta decidida per la informàtica i les noves tecnologies. El centre cívic ja és una realitat i pren forma amb la programació de teatre, circ i concerts. L’any 1998 el prestigiós espai de fotografia Francesc Català-Roca es trasllada a Golferichs, fet que incrementa el valor sociocultural de l’equipament.

La informàtica, a l’abast de tothom

A partir de l’any 2001 s’accentua el caràcter innovador del centre amb la potenciació de les noves tecnologies amb la inauguració de la sala Multimèdia. Golferichs incorpora un equip multimèdia que permet als joves l’accés a les noves tecnologies de la informació. El centre fa un pas més i amb la voluntat d’acostar les TIC a tota la població, més enllà dels joves, incorpora el projecte ‘Annex Digital’ que difon les noves tecnologies i promou l’ús del software lliure i gratuït. Golferichs ensenya els usuaris a descarregar fotos, a fer vídeos domèstics i a aconseguir que els programes informàtics siguin més eficients, entre altres accions. Tot plegat per evitar la fractura digital i assegurar que l’ús de les tic esdevingui una oportunitat i no un problema.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet