L’experiència de dones grans i dones joves es posa en comú en un debat intergeneracional al Bages

nov. 20, 2014 No Comments by

La Sala d’Actes del Palau Firal de Manresa es va omplir ahir a la tarda per donar veu a les dones del Bages. Dones grans i joves estudiants van posar en comú davant el públic part de les entrevistes que han estat treballant aquest curs emmarcades en el programa Debats Intergeneracionals de la Catalunya Central #Connectades, organitzat per l’Institut Català de les Dones, el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa. L’objectiu era crear un espai de relació i comunicació entre dones de diferents edats per fomentar el coneixement i el reconeixement mutu, en un debat al qual van assistir una setantena de persones que es va emocionar, van riure i van aplaudir les intervencions de les ponents.

Hi ha participat professorat i alumnat dels Cicles Formatius de Grau Superior d’Integració Social de l’Escola Diocesana de Navàs i d’Animació Sociocultural i Turisme de l’Institut Guillem Catà de Manresa. Després d’unes trobades prèvies entre joves estudiants i àvies, part d’aquestes converses es van posar en comú ahir en una taula rodona davant del públic.

Com es divertien quan eren joves, quan i on començaven a treballar, com vivien, les limitacions que tenien per sortir amb els seus nòvios, l’escassetat econòmica i de recursos, la xarxa de solidaritat entre familiars i veïns que ajudava a tirar endavant, van ser alguns dels aspectes que van explicar les tres dones grans que van participar a la taula, que alguna va rematar amb la frase “la meva època era millor, vivíem més tranquils i més feliços”. Les seves parelles de diàleg –hi ha havia àvies i nétes, sogra i nora…-, noies joves, explicaven les seves experiències i es posava de manifest les semblances i diferències entre les dues èpoques.

El debat va ser presidit pel conseller comarcal de Benestar Social i Família, Joan Vinyes; la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; i la representant territorial a les comarques de Barcelona de l’Institut Català de les Dones, Ivet Castaño. Vinyes va assenyalar que “l’equilibri entre experiència i joventut és fonamental. El món només es pot canviar si ho fem col·lectivament”. Per la seva banda, Rosich destacava que hem d’aprendre a “valorar com és d’important saber-nos escoltar i entendre”. I Castaño va posar èmfasi en els objectius del programa: “donar valor i visibilitzar el llegat i la trajectòria vital de tantes dones que no han estat presents en els llibres. Un llegat que forma part de la història del nostre país”.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet