Nous tallers per a la prevenció de la violència sexista, que arriben a 1.600 alumnes del Bages

nov. 14, 2014 No Comments by

Per eradicar la violència masclista, el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) del Consell Comarcal del Bages treballa des de fa més de 8 anys amb la població infantil i jove, a través de tallers i activitats en centres escolars, amb l’objectiu d’educar a través del joc i les relacions d’iguals per prevenir futures conductes violentes o sexistes en l’edat adulta.

Aquest curs s’han posat en marxa 4 tallers nous, adreçats als centres de secundària, de prevenció de les violències i els estereotips de gènere.  En total, es duen a terme 122 tallers que arriben a gairebé 1.600 alumnes d’11 centres de secundària de la comarca.

Aquestes quatre noves activitats són:

SÓC NOI, SÓC NOIA, M’AGRADO?

Taller centrat en els canvis corporals, psicològics i relacionals que comporta l’entrada a l’adolescència, fent especial èmfasi en alguns aspectes vinculats a la sexualitat i les emocions.

 JO SÓC AIXÍ, I QUÈ?

Taller centrat en la diversitat sexual i afectiva, així com l’homofòbia i els prejudicis presents contra l’homosexualitat i les persones homosexuals.

SEXUALITAT I AFECTIVITAT

Taller per a reflexionar sobre la sexualitat i què implica en la vida d’una persona. Per ajudar-los a ser responsables del seu cos i descobrir el respecte que mereixen.

RELACIONS DE PARELLA SANES

Activitat participativa que pretén sensibilitzar i donar eines per prevenir les relacions abusives en l’àmbit de la parella entre els i les joves.

D’altra banda, es duen a terme altres projectes i tallers de continuïtat que ja s’han fet en cursos anteriors:

  • RECONSTRUÏM  IDENTITATS: És un projecte que s’adreça especialment a edats entre 14 i 16 anys. Es un treball coordinat entre  el centre penitenciari Lledoners- el instituts de la comarca que volen participar- i el SIAD del Consell  Comarcal. Aquest curs es durà a terme al C.P.Lledoners, Institut de Sant Vicenç de Castellet, Sant Jordi de Navàs  i   Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada.
  •  ENS POSEM LES ULLERES DE LA IGUALTAT: Projecte de Coeducació per educadores d’escola bressol es va iniciar al 2011 i té com objectiu  l’eliminació d’estereotips, educar als nens i les nenes amb les mateixes oportunitats. El projecte consta de uns tallers adreçat a l’equip docent on es treballa el  llenguatge no sexista, que és la coeducació, analitzar diferents contes com es tracta el rol de nena i el de nen… Per a aquest projecte el Consell Comarcal del Bages ha dissenyat i editat diferents materials impresos per treballar l’activitat.
  •  DEBAT FAMILIAR: És un projecte que va adreçat a famílies d’infants de 8 a 12 anys amb l’’objectiu d’analitzar els rols parentals. També s’ha editat material imprès.

 

LA CAMPANYA COMARCAL DEL 25 DE NOVEMBRE. ENCÉN LA FLAMA, QUE NO S’APAGUIN MÉS VIDES

La campanya per al 25 de novembre, Dia internacional contra la violència sexista, que ha organitzat el Consell Comarcal del Bages treballa en dos àmbits diferents: un per a la ciutadania en general, a través de la col·laboració dels Ajuntaments de la comarca; i un altre de formació adreçada als professionals de la xarxa pública que treballa en l’àmbit d’atenció a les persones.

A través dels Ajuntaments, es repartiran fanalets de paper amb un espai en blanc perquè cadascú hi pugui escriure un missatge sobre la violència de gènere. L’acte central del 25 de novembre ha de ser l’encesa dels fanalets i la lectura del manifest contra la violència envers les dones. Cada Ajuntament organitza la seva pròpia activitat: en alguns pobles es farà un recorregut pel municipi amb els fanalets encesos, en altres es penjaran als arbres o es faran surar sobre l’aigua. Des de l’Àrea de la Dona del Consell Comarcal del Bages s’han repartit 6.000 fanalets distribuïts a 30 municipis de la comarca i s’han difós 400 cartells (amb informació de la campanya i del SIAD).

D’altra banda, en la sessió plenària del Consell Comarcal del Bages del 24 de novembre també es llegirà el manifest i s’encendran els fanalets.

Quant a la formació per a professionals, tècnics i polítics, es farà una jornada adreçada a personal tècnic i polític dels ajuntaments i del Consell i professionals de diferents àmbits com serveis socials, educació, salut, agents de seguretat i professionals i voluntaris d’entitats que atenen dones que pateixen aquesta problemàtica. La sessió serà el dimecres 26 de novembre, al matí, al Consell Comarcal del Bages i serà inaugurada pel Conseller de l’àrea de Benestar Social i Família, Joan Vinyes. L’objectiu és facilitar un espai de treball que afavoreixi a la reflexió sobre els mites de la violència envers les dones, es clarificaran conceptes bàsics sobre la perspectiva de gènere, el fenomen de la violència masclista: el cicle, repercussions en els fills i filles, legislació vigent, etc. També es donarà a conèixer la xarxa de recursos de la comarca del Bages i les eines d’intervenció.

Anirà a càrrec de professionals del Servei d’Intervenció Especialitzada en Violència Masclista de la Catalunya Central, ubicat a Igualada i de la Psicòloga del SIAD del Consell Comarcal del Bages.

El SIAD del Consell Comarcal del Bages

El SIAD és un servei d’àmbit comarcal adreçat a totes les dones dels 34 municipis menors de 20.000 habitants de la comarca del Bages. Les actuacions del SIAD s’emmarquen dins del II Pla Comarcal per la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes 2009-2014 i tenen dos eixos principals d’intervenció: atenció i tractament psicològic i assessorament jurídic, i prevenció i sensibilització.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet