Els més petits aprenen la importància d’una bona gestió forestal

nov. 04, 2014 No Comments by

El programa MEFITU, liderat pel Consell Comarcal del Bages, la Federació d’ADF i la Fundació Pau Costa, en el qual participen 4 escoles del Bages, inclou un taller de crema simulada i una sortida al bosc per veure els efectes del foc. El Consell Comarcal del Bages, la Federació de les ADF del Bages i la Fundació Pau Costa porten als centres escolars de la comarca un programa formatiu i educatiu de sensibilització sobre la problemàtica dels incendis forestals anomenat MEFITU, “El Mediterrani, el Foc i TU”, en el qual participen l’Escola Puigsoler de Sant Vicenç de Castellet, l’Escola Guillem de Balsareny, l’Escola l’Esqueix, de Monistrol de Calders, i l’Escola de Mura.

L’objectiu és conscienciar mestres i alumnes dels perills dels incendis, la importància de la gestió forestal sostenible i les conseqüències d’un foc.  Prèviament a les activitats del MEFITU amb els alumnes, es realitza una formació als seus mestres on s’expliquen i es treballen els conceptes bàsics relacionats amb el contingut a desenvolupar.

El llop MEFITU, la mascota del projecte, funciona d’eix d’animació de la presentació audiovisual als alumnes. Se’ls explica la importància que va tenir en l’evolució de la humanitat el descobriment del foc i el seu control, s’expliquen situacions quotidianes on intervé el foc controlat, i com a foc descontrolat es dóna l’exemple dels incendis forestals: quines poden ser les seves causes, com podem minimitzar el seu efecte i millorar la vulnerabilitat dels nostres boscos. S’introdueix el concepte de gestió forestal, i s’explica el cicle del bosc.

Després es fa un taller amb una crema controlada. Es creen dos escenaris forestals diferenciats per la seva càrrega de combustible forestal: amb dues maquetes es simulen dos tipus de bosc, el que està ben gestionat i el que no ho està. Es realitza la crema de les maquetes i es relaciona l’estructura forestal amb el comportament del foc i la capacitat d’extinció.

Finalment, es realitza una sortida a peu a un bosc cremat pròxim per explicar la gestió forestal, l’autoprotecció, estratègies d’adaptació de les espècies al foc, canvis en el paisatge, efectes del foc, etc.  En aquesta sortida, els alumnes també poden conèixer les ADF, que també col·laboren en el programa i que participen amb un vehicle d’extinció d’incendis.

En aquests moments els centres de Balsareny i Sant Vicenç de Castellet ja han participat al programa MEFITU, que arribarà el dia 10 de novembre a l’escola l’Esqueix de Monistrol de Calders i, el dia 14 de novembre, a Mura.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet