L’ICS inicia un grup del Programa Pacient Expert Cataluny@ a Manlleu

oct. 23, 2014 No Comments by

Manlleu acull, fins al 3 de desembre de 2014, sessions del grup del Programa de Pacient Expert Catalunya© per a malalts que segueixen un tractament amb anticoagulants. En aquest projecte, dirigit i coordinat per professionals sanitaris, hi col·labora un pacient que pateix la mateixa problemàtica de salut que els assistents i que, per tant, aporta a les trobades coneixements des de la seva experiència.

En total, es faran nou sessions d’una hora i mitja de durada, que finalitzaran a principis de desembre, i hi participaran un total de 16 pacients.

Aquesta és la tercera edició del Programa Pacient Expert Catalunya© a l’Àrea Bàsica de Salut de Manlleu. Les dues anteriors eren destinades a pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

 

Transmissió de coneixement

El Programa Pacient Expert Catalunya© s’inicià l’any2006 al’atenció primària de Barcelona Ciutat de l’ICS dins el Projecte de gestió de patologies en insuficiència cardíaca, amb la finalitat de potenciar l’autocura, la coresponsabilitat i l’autonomia de la persona. És una iniciativa multidisciplinària basada en la col·laboració pacient-professional sanitari i en el treball d’equip. En el Programa Pacient Expert Catalunya© qui pren el protagonisme és el pacient expert que transmet coneixements a altres persones que pateixen el mateix problema de salut. El professional sanitari passa a desenvolupar el paper d’observador que únicament intervé,al llarg deles sessions, en cas que sigui necessari. El pacient expert és aquella persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se de la pròpia malaltia i autocuidar-se, identificant els símptomes, responent davant d’ells, i adquirint eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la malaltia.

És en aquest context d’autocura del pacient on es situa el Programa Pacient Expert. Aquesta iniciativa forma part del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya i és un dels 32 projectes identificats com estratègics pel Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

 

L’ICS a la Catalunya Central

La Gerència Territorialde l’Institut Català dela Salutala Catalunya Central presta atenció sanitària a una població aproximada de 425.000  habitants de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona. És un equip d’uns 1.400 professionals que està al servei dels ciutadans en 39 centres d’atenció primària i 112 consultoris locals.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet