Els nens i nenes de Castellbell i el Vilar coneixen la història de ‘Resistents’ en el marc de les activitats del Casal d’Estiu

jul. 22, 2014 No Comments by

Els nens i nenes de Castellbell i el Vilar tenen l’oportunitat de conèixer la història de Resistents en el marc del Casal d’Estiu que cada any organitza l’Ajuntament. En aquesta edició, el fil conductor és l’aproximació històrica als fets de 1714 i 1822 al municipi que centraran la festa dels Resistents el cap de setmana del 13 i 14 de setembre. Uns 90 nens i nenes d’entre 3 i 12 anys participen des de finals de juny i fins el proper 1 d’agost a les activitats del Casal d’Estiu que segueix el fil conductor Fem història.

Múltiples activitats

En paral·lel a les activitats habituals del casal d’estiu habitual, els nens i nenes coneixen de manera didàctica i amena els principals fets històrics i el patrimoni del municipi. Els infants construeixen un castell amb materials reciclats, participen en tallers d’elaboració de perfums i confitura, coneixen el vestuari de l’època i han fet una sortida que recorre els principals paratges dels fets històrics de 1714 i 1822. L’alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montse Badia, destaca la importància de “programar un casal d’estiu temàtic que promou que els nens i nenes es comencin a fer una idea de la història i coneguin el nostre patrimoni com són el castell o bé el pont d’accés al municipi”.

Festa amb dos personatges principals

La festa ha aconseguit la implicació de tot el poble amb una quinzena d’entitats locals i la participació de 300 figurants en els espectacles de recreació històrica previstos. Resistents tindrà els seu nucli central al Burés amb la taverna de la fira, el campament de Miquelets i la trobada del cavall, però també preveu accions al voltant del castell i al Vilar, amb la recreació històrica dels fets de 1822. Resistents gira al voltant de dos personatges històrics de dos moments clau per a la història del municipi. El primer és Francesc Amat, fill austriacista del senyor de Castellbell, en el marc dels fets del 18 de setembre de 1714 en què el municipi va ser un dels darrers reductes de resistència catalana durant la guerra de Successió. Castellbell es va resistir fins a la capitulació de Cardona, una setmana després de la caiguda de Barcelona. El segon personatge és Mansuet Boxó, el ferrer del Vilar i capitost reialista que permet fer un salt fins el 1822 en què el municipi va ser l’escenari d’una important revolta durant el Trienni Liberal, amb un alçament popular que es va estendre pel Bages abans de ser esclafada pocs dies després per l’exèrcit governamental.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet