Professionals de medicina que treballen en entorns rurals valoren la relació amb els pacients com un dels principals aspectes positius de la seva feina

juny 23, 2014 No Comments by

Metgesses i metges que treballen en àmbits rurals se senten altament valorats pels seus pacients i destaquen la qualitat de vida personal i la possibilitat d’oferir als pacients una atenció integral com a principals avantatges de la seva feina. Les dades es desprenen d’un estudi fet als professionals que van assistir a la primera edició de la Jornada d’Atenció Primària al Món Rural que va tenir lloc a Berga el 2011 i en el qual van participar professionals de l’ICS a la Catalunya Central. El treball analitza la situació de l’atenció primària rural a Catalunya a través de les opinions de 77 professionals de la medicina, 58 dels quals exercia en un entorn rural.

El perfil de metge rural estudiat és una dona, de 30 a 45 anys, que treballa com a metgessa de família. Un 58% d’aquests professionals atén més d’un consultori local i un de cada quatre té l’hospital més proper a més de 20 minuts del centre de salut. La meitat coincideix com a mínim un cop a la setmana amb un altre professional mèdic i el 69% ha treballat en alguna ocasió en un centre urbà, tot i que tres de cada quatre han triat voluntàriament treballar al món rural. Els resultats de l’estudi també evidencien que la majoria dels professionals que treballen en entorns rurals (un 79%) va néixer a un poble amb menys de 15.000 habitants.

Avantatges i desavantatges de treballar al món rural

Els principals aspectes positius que destaquen de la feina al món rural són la possibilitat d’oferir una atenció integral a la ciutadania, l’alta qualitat de vida personal, l’autonomia en la presa de decisions i el reconeixement dels pacients. Els aspectes negatius són l’aïllament professional i les dificultats per endegar o participar en projectes de recerca. Destaca el fet que la manca de recursos no es considera un inconvenient important de la feina i que, en canvi, la facilitat per incloure activitats comunitàries en l’àmbit de la salut sí que és un avantatge de l’àmbit rural.

La medicina rural, clau en la formació de nous professionals

Una àmplia majoria dels enquestats considera que el treball al món rural és altament favorable en el procés de formació dels nous professionals de medicina. En aquest sentit, més d’un 90% dels participants en l’estudi va dir que era necessària la rotació per un entorn rural dels metges i metgesses residents en l’especialitat de medicina familiar i comunitària i un 71% també la va considerar necessària per a residents d’altres especialitats.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet