L’atenció primària de l’ICS a la Catalunya Central ajuda més de 3.500 persones a deixar de fumar durant l’any 2013

juny 20, 2014 No Comments by

Els professionals de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central han ajudat més de 3.500 persones a deixar de fumar durant l’any 2013. La comarca on s’ha acompanyat més persones fumadores al llarg del seu procés per deixar el tabac ha estat el Bages (1.459 persones), seguida per Osona (956 persones), Anoia (841 persones) i, finalment, el Berguedà (314).

Ja fa anys que els professionals d’atenció primària de l’ICS ofereixen consell als pacients fumadors per deixar l’hàbit, durant les visites habituals a les consultes. Des que l’ICS va apostar per incorporar aquest servei dins la rutina assistencial dels professionals de l’atenció primària, el nombre de pacients que han deixat de fumar ha augmentat de manera considerable. Aquestes actuacions es complementen amb dispositius especialitzats ubicats en alguns centres d’atenció primària i hospitals.

Un dels col·lectius en què s’incideix més és el de les persones que pateixen patologies de risc, com ara diabetis, hipertensió arterial, cardiopatia isquèmica o malaltia pulmonar obstructiva crònica. En aquestes persones, el consum de tabac és especialment perjudicial ja que contribueix a agreujar les malalties que pateixen i, per tant, a empitjorar la seva qualitat de vida. Així, l’any 2013, prop del 78% de les persones assignades a centres de l’ICS que patien aquestes patologies de risc no fumaven. L’any 2012, aquest percentatge representava un 72%.

Activitats comunitàries

Els professionals de l’ICS també duen a terme habitualment moltes activitats destinades a la comunitat per conscienciar la població sobre els riscos del tabac per a la salut i, sobretot, per prevenir l’inici de l’hàbit entre els més joves. Algunes d’aquestes actuacions s’emmarquen dins el programa Salut i escola del Departament de Salut.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet