Les escoles s’impliquen a la campanya “Sense fum a la porta de l’escola”

maig 29, 2014 No Comments by

Aquest dijous, dins dels actes per commemorar la Setmana Sense Fum i el Dia Mundial Sense Tabac, s’ha fet l’acte central de la campanya “Sense fum a la porta de l’escola” dirigida als centres escolars i promoguda des de la Comissió Althaia Lliure de Fum. Hi han pres part quatre escoles de Manresa, La Joviat, La Salle, Les Dominiques i El Pilar, amb l’objectiu que les entrades i la zones exteriors més properes als centres escolars fossin espais lliures del fum del tabac.

Aquesta acció serveix per conscienciar tota la comunitat educativa, pares, alumnes i mestres i, a més, s’han organitzat altres activitats de sensibilització i prevenció del tabaquisme que cada escola participant ha adaptat a la seva realitat. La primera activitat de la campanya va tenir lloc el passat mes d’abril amb la programació de diferents tallers als centres educatius de La Joviat, La Salle i Les Dominiques. Van anar a càrrec de les infermeres del programa Salut i Escola i de les referents en tabaquisme dels CAP d’Althaia.

Els tallers tenien com a finalitat principal educar i reflexionar sobre les conseqüències que té iniciar-se a l’hàbit en l’adolescència. Van ser tallers participatius on es van analitzar les motivacions per iniciar-se al consum i es van intentar desmuntar falsos arguments que poden creure els joves que fumen. També es van donar pautes preventives per tal d’evitar que els adolescents comencin a fumar i, si ja fumen, que puguin deixar-ho.

L’activitat d’aquest dijous ha consistit en plasmar les reflexions dels alumnes al voltant del tabac després d’haver fet aquests tallers. Per això, han elaborat diferents murals que s’han fet d’allò més visibles a les portes de les escoles, on s’hi podien llegir diferents lemes com “No juguis amb el tabac, talla’l”, “El tabac et controla” o “Tu fumes? Jo prefereixo viure”.

Durant tota aquesta setmana, els mestres també han propiciat la reflexió al voltant dels efectes negatius que comporta el tabac, així com la importància de respectar les zones lliures de fum per no afectar la resta de persones. Ho han fet, utilitzant els primers minuts de cada dia que setmanalment dediquen a un tema diferent.

Més activitats

Per demà divendres, 30 de maig, Althaia ha organitzat més activitats. Una de les principals accions tindrà a l’Hospital Sant Joan de Déu on el Voluntariat d’Althaia recordarà a tots als usuaris que no es pot fumar en tot el recinte hospitalari, ni a l’interior de l’edifici ni a la part exterior. Per fer-ho, repartiran díptics informatius entre els usuaris que es trobin al recinte hospitalari, especialment a aquells que estigui fumant. En aquest document es recorda que per llei no es pot fumar i les conseqüències econòmiques i jurídiques que comporta fer-ho. A més, tothom qui ho vulgui podrà demanar consell als professionals que hi haurà a la taula informativa, ubicada a l’interior de l’hospital, on també podran fer-se una cooximetria.

Demà també s’instal·laran taules informatives als dos CAP d’Althaia (Barri Antic i Bases de Manresa) i a la Clínica Sant Josep. En totes, s’oferiran consells i l’oportunitat de fer una cooximetria, prova que permet detectar el nivell de monòxid de carboni que té l’aire de la persona que espira. Com més alt és el nivell detectat més possibilitats hi ha de desenvolupar una malaltia derivada del consum de tabac.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet