Castellbell i el Vilar presenta ‘Resistents’, una festa que arribarà el proper setembre

maig 22, 2014 No Comments by

Castellbell i el Vilar ha donat a conèixer aquest migdia els primers detalls de Resistents, la festa que recordarà els episodis històrics viscuts al municipi el 1714 i el 1822 el cap de setmana del 13 i 14 de setembre. La festa ha aconseguit la implicació de tot el poble amb una quinzena d’entitats locals i la participació de 300 figurants en els espectacles de recreació històrica previstos. Resistents tindrà el seu nucli central al Burés amb la taverna de la fira, el campament de Miquelets i la trobada del cavall, però també preveu accions al voltant del castell i al Mas del Puig, al Vilar. L’alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia, ha explicat que “la festa ens permet reivindicar la nostra història i situar-nos al mapa, a la vegada que donem a conèixer el nostre patrimoni”. Badia s’ha mostrat molt orgullosa “de la implicació de tot el poble que de seguida s’ha engrescat a participar a la festa”.

 

Dos personatges principals

Resistents gira al voltant de dos personatges històrics de dos moments clau per a la història del municipi. El primer és Francesc Amat, fill austriacista del senyor de Castellbell, en el marc dels fets del 18 de setembre de 1714 en què el municipi va ser un dels darrers reductes de resistència catalana durant la guerra de Successió. Castellbell es va resistir fins a la capitulació de Cardona, una setmana després de la caiguda de Barcelona. El segon personatge és Mansuet Boxó, el ferrer del Vilar i capitost reialista que permet fer un salt fins el 1822 en què el municipi va ser l’escenari d’una important revolta durant el Trienni Liberal, amb un alçament popular que es va estendre pel Bages abans de ser esclafada pocs dies després per l’exèrcit governamental.

 

Festa completa

Resistents gira al voltant de quatre eixos: reivindicar, reimaginar, cohesionar i projectar el poble. És per això que es cuidaran tots els aspectes per aconseguir la implicació de tot el municipi. La festa donarà protagonisme a la gastronomia local, als comerços i al vestuari amb vestits i teles per fer possible una bona caracterització. Durant els darrers mesos des de l’escola i l’institut del municipi els alumnes també estan treballant aquests fets històrics de manera pedagògica per conèixer el paper de Castellbell en els fets de 1714 i 1822.

 

Dissabte, presentació

En el marc dels actes del Tricentenari aquest dissabte a dos quarts de 12 del migdia es presentarà la festa a la plaça Burés. L’acte també servirà per donar a conèixer el llibre La guerra de Successió al Montserratí escrit per Joan Valls i Genís Frontera. A més, s’inaugurarà la via ferrada del Turó del Marquès sota el nom La cinglera del Resistent.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet