La magistrada Míriam de Rosa parlarà al Montepio sobre el tràfic d’éssers humans des de la perspectiva judicial

abr. 30, 2014 No Comments by

La magistrada Míriam de Rosa, que va ser degana dels jutjats de Manresa els anys 2008 i 2009,  parlarà el proper 6 de maig, a les 7 de la tarda, sobre un tema de màxima sensibilitat, com és el tràfic d’éssers humans. Ho farà des de la perspectiva que més bé coneix, que és la judicial.  La conferència se celebrarà a la sala d’actes del Montepio de Conductors de Manresa en el marc de les  xerrades que periòdicament organitza per apropar a la societat temes d’actualitat a través de personatges d’alt relleu professional.

Abans d’aconseguir la plaça de magistrada al jutjat número 10 de Barcelona,  va ser a Sant  Sebastià i Manresa. Aquí va ser l’encarregada de liderar el procés de trasllat dels antics jutjats a les noves dependències judicials del carrer Talamanca.

 

Tràfic d’éssers humans,  un crim que viola els drets de la persona

La Unió Europea considera que el tràfic d’éssers humans és un del crims internacionals més greus perquè viola els drets humans i constitueix una forma moderna d’esclavitud. Aquesta pràctica està explícitament prohibida per la Carta del Drets Fonamentals de la Unió Europea i la UE ha fet de la lluita contra el tràfic d’éssers humans una de les seves prioritats al Programa d’Estocolm.
L’explotació d’una persona es produeix quan s’ha exercit qualsevol mena de coacció  (amenaça o ús de la força, segrest, frau, engany, etc.), independentment de que la víctima hagi donat el seu consentiment. En el cas de que la víctima sigui menor d’edat, aquests actes seran considerats automàticament com a tràfic de persones, encara que no s’hagi utilitzat cap tipus de coacció.

 

L’informe de la UE destaca que, tot i que el nombre de persones que són víctimes del tràfic d’éssers humans dins i amb destinació a la UE va augmentar un 18% entre el 2008 i el 2010, hi ha menys traficants que acaben a la presó, ja que les condemnes es van reduir un 13% durant el mateix període. Per tal de frenar aquestes tendències cal la transposició de la legislació: si la Directiva és plenament adaptada a les legislacions nacionals té el potencial de generar un impacte real i concret en la vida de les víctimes i evitar que d’altres pateixin aquesta situació.

Per evitar el tràfic d’éssers humans, la nova Directiva exigeix als Estats membres que

  • Descoratgin la demanda a través de l’educació i la formació
  • Desenvolupin campanyes d’informació i conscienciació;
  • Formin als funcionaris que poguessin entrar en contacte amb les víctimes;
  • Adoptin les mesures necessàries per donar caràcter d’infracció penal el fet d’utilitzar qualsevol servei d’una persona víctima del tràfic d’éssers humans.
CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet