L’anafilaxi, una manifestació al·lèrgica que augmenta

abr. 09, 2014 No Comments by

Sota el lema “Anafilaxi: quan l’al·lèrgia és mortal”, la Fundació Althaia s’ha adherit a la celebració de la quarta Setmana Mundial de l’Al·lèrgia convocada per l’Organització Mundial de l’Al·lèrgia, (WAO) i la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC). Amb una campanya de difusió i educació sanitària dirigida als professionals, als mitjans de comunicació i a la població en general, l’objectiu d’aquesta setmana és posar de relleu la importància de donar a conèixer els signes d’aquesta reacció al·lèrgica ja que una ràpida actuació pot salvar la vida de qui la pateix.

La incidència de l’anafilaxi a la Catalunya Central oscil·la entre el 0,3 i el 0,5% de la població. Tot i que pot semblar una afectació baixa, els professionals estan detectant que va en augment i alerten que és la manifestació al·lèrgica més greu que hi ha i que, a més, pot arribar a ser mortal. Les causes més freqüents són els aliments, els fàrmacs i les picades d’alguns insectes com abelles o vespes. En els adults, els fàrmacs provoquen la majoria de casos, mentre que en els nens la causa més habitual són els aliments.

En l’àrea d’influència d’Althaia, a diferència de les zones urbanes com Barcelona, les reaccions al·lèrgiques al verí d’abelles i vespes són més destacables. I és que l’exposició a aquest tipus de verí és un factor de risc més important que no pas l’edat o el sexe. Per aquest motiu, és més prevalent en zones rurals o semi urbanes que no en les grans ciutats. Això fa que els professionals centrin les seves recomanacions en reduir al mínim l’exposició a insectes protegint-se amb sabates i pantalons llargs, quan les persones al·lèrgiques estiguin en contacte amb l’herba o el camp, i evitar el colors foscos i intensos. També recomanen que es disposi de medicació d’emergència per al tractament de l’anafilaxi (adrenalina autoinjectable), no només a nivell individual sinó també comunitari, i que se segueixi el tractament d’immunoteràpia (vacunes) específic per aquesta al·lèrgia.

Al·lèrgies al pol·len vs al·lèrgies als aliments

A la Catalunya Central, un 25% de la població és susceptible de patir una al·lèrgia i un 45% de les al·lèrgies estan provocades pel pol·len d’algun tipus d’herbes, arbustos o arbres. En aquestes comarques, el pol·len que causa més al·lèrgies és el de les gramínies (cereals i algunes plantes silvestres) i el de la parietària, tot i que també hi ha persones afectades pel plataner, el xiprer, les maleses i les oliveres, entre altres.

Darrerament s’està veient com pacients afectats per una al·lèrgia al pol·len manifesten també reaccions a determinats aliments d’origen vegetal entre els quals comparteixen un determinat tipus de proteïna. També passa el mateix en pacients amb una al·lèrgia alimentària que presenten reaccions al pol·len. Això podria  provocar que persones amb sensibilització al pol·len desenvolupessin una reacció al·lèrgica per aliments com la fruita, els fruits secs i altres aliments d’origen vegetal.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet