Neix Els Fogons del Bages, per promocionar les primeres rutes gastronòmiques del Geoparc

febr. 19, 2014 No Comments by

L’associació Els Fogons Gastronòmics del Bages s’ha presentat oficialment al Convent de Sant Francesc, a Santpedor amb la voluntat de promocionar la gastronomia que es fa a la capital del Bages i a la resta de restaurants de la comarca. L’associació, integrada per 26 restaurants, ve a cobrir el “buit” que existeix en quant a associacions de cuiners a la comarca del Bages i “vol pujar el llistó” de la cuina bagenca.

Segons el president de l’associació, Benvingut Aligué “la raó de ser de la mateixa és promocionar conjuntament la gastronomia de la comarca incidint en les tradicions arrelades al territori, i en aquesta directriu es desenvolupen durant l’any 4 temporades gastronòmiques:

 Temps de matança, a principis d’any. El porc, tradicionalment un dels animals més importants en la nostra pagesia, i la seva matança que perdura en el temps a les cases de pagès. L’esforç en desenvolupar una raça autòctona es veu recompensat amb l’aparició del Porc Ral D’Avinyó criat sense preses tal com es feia en èpoques no tant llunyanes.

Temps de bacallà, pels voltants de la Quaresma. Tot un clàssic a la cuina d’interior i dignificat amb la figura del nostre gran cuiner manresà, reconegut internacionalment, Ignasi Domènec.

Temps del poti poti, quan l’horta està al seu esplendor. L’horta bagenca i en particular la manresana regada amb l’aigua de La Sèquia, encara que tardana, ens dóna uns fruits immillorables i genuïns. En l’aparició de la Fundació Alícia, aglutinant els esforços d’hortolans particulars, i amb el seu afany de recuperar espècies autòctones dinamitza i posa en valor d’una manera engrescadora els fruits de l’horta bagenca.

Temps de bolets, quan n’hi ha per caçar-los. Tant en les pinedes, alzinars i rouredes de les nostres contrades, segurament tant desconegudes i poc valorades per nosaltres mateixos, com en els excepcionals boscos de les comarques veïnes, apareixen quan el temps els hi permet el meravellós bolet que ens dóna la possibilitat d’infinitat de creacions al plat”.

Per la seva banda, el president del Geoparc, Joan Vinyes, ha manifestat que el nostre territori disposa d’una varietat excel·lent de productes i continua amb la seva aposta per fomentar i promocionar el consum de productes locals. Les rutes gastronòmiques del Geoparc complementen les 2 rutes geològiques del Geoparc; el Mar de la Catalunya Central i les Coves del Parc. Dues ofertes geològiques que ara conviden a descobrir i recórrer el patrimoni gastronòmic del geoparc mitjançant els seus restaurants.

Pel president del Geoparc, és important entendre la idea del patrimoni propi de la forma més àmplia possible, i aquesta iniciativa compleix un dels objectius del Geoparc: posar conjuntament a disposició dels visitants els valors del nostre paisatge, la nostra història a través de la geologia, i la nostra gastronomia.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet