L’atenció primària de l’Anoia s’implica en la detecció d’una de les malalties oculars més freqüents entre els diabètics

des. 24, 2013 No Comments by

Professionals de medicina de família i d’oftalmologia del Servei d’Atenció Primària de l’Anoia treballen conjuntament per la detecció de la retinopatia diabètica, una malaltia molt freqüent entre els pacients amb diabetis i que ja és la principal causa de ceguesa als països desenvolupats. El Programa de teleoftalmologia, promogut per aquests professionals, centralitza al CAP Igualada Urbà el seguiment oftalmològic de tots els pacients diabètics de la comarca i estableix un seguit de mecanismes de coordinació per evitar derivacions innecessàries als especialistes de l’Hospital d’Igualada i per reduir, d’aquesta manera, les llistes d’espera.

El servei té com a base la consulta del Cribratge Ocular de l’Usuari Diabètic, ubicada al CAP Igualada Urbà i integrada per quatre metges de família, un oftalmòleg de referència i dues auxiliars de clínica. Des d’aquesta consulta es fan les exploracions pertinents a tots els pacients derivats per la resta de professionals de medicina de família de la comarca. La prova per detectar la retinopatia diabètica consisteix en una fotografia del fons d’ull amb una càmera no midriàtica. Els metges de la consulta interpreten la imatge resultant i la introdueixen a la història clínica del pacient, per tal que la rebi el seu metge o metgessa de família.

En cas que la fotografia de la retina hagi sortit alterada o existeixi alguna altra patologia que calgui consultar amb l’especialista, un cop per setmana un dels metges de família passa visita conjuntament amb l’oftalmòleg de referència. Si és necessari, al pacient se li torna a fer la fotografia amb dilatació pupil·lar. Gràcies a aquesta coordinació entre professionals, només es deriven al servei d’Oftalmologia de l’Hospital d’Igualada els pacients amb retinopatia moderada o greu, o amb altres patologies que requereixen més estudis.

El Programa de teleoftalmologia també possibilita que tots els professionals de medicina d’atenció primària de la comarca puguin comunicar-se amb l’oftalmòleg de referència per plantejar-li preguntes clíniques i enviar-li fotografies que l’ajudin a millorar el diagnòstic. D’aquesta manera, també s’aconsegueixen resoldre altres patologies lleus com l’ull vermell, l’ull sec, les malalties de la parpella, etc.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet