Gairebé la meitat de les dones d’Osona que pateixen prolapse genital opta per tècniques alternatives a la cirurgia

nov. 28, 2013 No Comments by

Un 45% de les dones d’Osona que pateixen prolapse genital evita la cirurgia gràcies a la utilització del pessari, un aparell que es col·loca a la vagina per corregir el descens de la matriu. El prolapse genital és molt comú i s’estima que una de cada 10 dones el patiran al llarg de la vida. En una població com la d’Osona, aproximadament 90 dones necessiten ser intervingudes per aquest motiu cada any. Gràcies a la utilització del pessari, el nombre d’intervencions quirúrgiques ha baixat fins a la cinquantena.

Aquesta disminució de les intervencions és fruit de l’abordatge conjunt entre el servei ASSIR d’Osona i el de Ginecologia de l’Hospital General de Vic que, des de l’any 2006, han ofert a les pacients aquest tractament alternatiu a la cirurgia. El pessari és especialment indicat en persones majors de 75 anys i també en aquelles pacients que es troben a la llista d’espera per a cirurgia.

En els darrers set anys, aproximadament 25 dones cada any han optat pel pessari com a únic mètode per tractar el prolapse, mentre que una quinzena ho ha fet per alleujar-ne els símptomes mentre estaven en llista d’espera per a una intervenció quirúrgica. De les que van optar pel pessari com a mètode de tractament, un 85% continuava amb aquest tractament al cap d’un any i un 75%, al cap de tres anys. La mitjana d’edat d’aquestes pacients és de 72 anys.

La utilització del pessari amb l’objectiu de tractar el prolapse requereix un seguiment intensiu per tal de detectar possibles complicacions. En aquest sentit, la comarca d’Osona ha estat pionera en la implantació d’un protocol de coordinació entre professionals de medicina de família, ginecologia i llevadores que permet atendre de manera ràpida aquestes complicacions.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet