Com fa cent anys, concert benèfic de l’Orfeó Manresà a favor l’Hospital de Sant Andreu

nov. 25, 2013 No Comments by

Cent anys després de la celebració del concert benèfic a favor de l’Hospital de Sant Andreu, l’actual Junta Directiva de l’Orfeó Manresà i el Patronat de la Fundació Sociosanitària de Manresa aprofitaran aquesta efemèrides per organitzar un nou concert a favor d’aquesta institució que des de fa més de 750 anys vetlla per la salut i per l’assistència dels que ho han necessitat. La presentació oficial d’aquest concert ha anat a càrrec de Lluís Piqué, president de l’Orfeó Manresà iManel Valls, director general de la Fundació Sociosanitària de Manresa.

.

El concert benèfic serà dissabte,  30 de novembre, dia de Sant Andreu, a 2/4 de 10 del vespre, a la Col·legiata Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa, amb la participació dels cors de l’Escola Coral i el cor titular de l’Orfeó Manresà, acompanyats de solistes i una formació instrumental, amb la direcció del Mestre Lluís Arguijo.

El programa tindrà dues parts, una primera amb l’Stabat Mater, una obra musical religiosa escrita per Giovanni Battista Pergolesi el 1736, composició formada per dotze números, interpretada per dos solistes, els cors infantil i Jove de l’Escola Coral i les veus femenines de l’Orfeó, acompanyats per un conjunt instrumental de cinc músics.

A la segona part s’interpretarà l’Oda a Santa Cecília, composta per Henry Purcell l’any 1683 en honor de la festivitat de Santa Cecília, patrona dels músics, amb la participació de solistes, conjunt instrumental i l’Orfeó Manresà.

 

El programa detallat

 

I  part

 

Stabat mater dolorosa (1736)

de Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736)

 

1.         Stabat Mater dolorosa

2.         Cujus animam gementem

3.         O quam tristis

4.         Quae moerebat et dolebat

5.         Quis est homo

6.         Vidit suum dulcem natum

7.         Eia Mater

8.         Fac ut ardeat cor meum

9.         Sancta Mater

10.       Fac ut portem Christi mortem

11.       Inflammatus et accensus

12.       Quando corpus morietur

 

II part

 

Ode for St Cecilia’s Day:

Welcome to all the pleasures (1683)

de Henry Purcell (1659-1695)

 

1.         Symphony

2.         Welcome to all the pleasures

3.         Here the Deities approve

4.         While joys celestial

5.         Then lift up your voices

6.         Symphony

7.         Beauty, thou scene of love

8.         In a consort of voices

 

INTÈRPRETS

Soprano:         Cristina Koch

Mezzo:            Eulàlia Fantova

Tenor:                         Francisco Borja

Baix:               Joan Torner

 

Ensemble Barocco

Violí I:                     Oria Palau

Violí II:                         Borja Mascaró

Viola:               Anna Mayné

Violoncel:        Dimitri Kindynis

Tiorba:            Edwin García

 

Cors:   Cors Infantil i Jove de l’Escola Coral  (X aniversari)

Orfeó Manresà

 

Direcció: Lluís Arguijo

 

La música uneix Orfeó Manresà i Hospital de Sant Andreu

Al programa oficial del concert, el president de l’Orfeó Manresà, Lluís Piqué, i el director general de la Fundació Sociosanitària, han volgut reflectir els estrets lligams que uneixen les dues històriques organitzacions manresanes. El text, en el qual es fa una pinzellada històrica i s’analitza el concert del proper dissabte, dia 30 de novembre és aquest:

“La música, un llenguatge proper capaç de vehicular sentiments, intencions i anhels, ens permet avui posar de manifest la bondat d’una col·laboració que -fa tot just cent anys!- van establir l’Hospital de Sant Andreu i l’Orfeó Manresà.

El 15 de juny de 1913 l’Orfeó Manresà feia, al teatre Conservatori, un concert benèfic a favor de l’Hospital de Sant Andreu. Avui, un segle després, volem recuperar l’esperit solidari i ciutadà que impregnava aquell concert, en un context també de dificultats econòmiques.

I per fer-ho, per recuperar de la memòria els valors que van empènyer els nostres avantpassats a aquell acte avui centenari, hem escollit dues obres d’autors que van crear escola en l’època del Barroc. De G.B. Pergolesi i H. Purcell donem vida respectivament al Stabat mater dolorosa (1736) i a l’Oda a Santa Cecília Welcome to all the pleasures (1683). I ho fem en un marc adequat per a l’ocasió, la Basílica de la Seu, davant del retaule gòtic d’en Pere Serra que magnifica el programa de concert.

La introducció del Stabat mater en els calendaris rituals (1727) va contribuir a dedicar atenció i espai líric a aquest text, metàfora cristiana del patiment humà. Si bé A. Caldara, A. Vivaldi o A.Scarlatti van deixar valuoses mostres de tractament del gènere, és amb l’obra de Pergolesi que es reconeix un dels exemples més expressius de la vocalitat italiana de l’època.

La interpretació que fa el compositor italià d’aquest poema del dolor ens eleva a un registre espiritual meditatiu de gran intensitat. Els cromatismes, les dissonàncies harmòniques, el contrast de tempi i tota una paleta d’efectius recursos fan brillar la interpretació vocalal llarg de l’obra.

Welcome to all the pleasures testimonia la celebració coneguda com a Festa de Santa Cecília i documentada ja des del 1570. Afinals del s. XVII, els festivals en honor a la patrona dels músics -22 de novembre- destaquen en la vida musical anglesa. I el compositor sol·licitat per escriure una oda a tal efecte va ser el mestre londinenc Henry Purcell, qui va aprofitar l’encàrrec per experimentar amb la forma i crear el prototip d’aquest gènere vocal. Les pàgines de Welcome to all the pleasures contenen moments de gran intensitat, amb un ampli domini del contrapunt i sofisticació de l’harmonia.

Dues obres, en definitiva, de gran bellesa espiritual en consonància amb el valor de dues entitats centenàries -Hospital de Sant Andreu (1260) i Orfeó Manresà (1901)- amb una llarga i encomiable trajectòria d’implicació social”.

Compra d’entrades i preus

 

Localitats:       – Teatre Kursaal

– Orfeó Manresà

– Hospital de St. Andreu

 

Els preus:

–          5€ per a professionals de la FSSM i alumnes de l’Orfeó Manresà.

–          10€  públic general

–          Entrada lliure els menors de 16anys

 

Per a informació: telèfon, 93 874 33 12

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet