L’ICS a la Catalunya Central impulsa una quinzena de treballs de recerca relacionats amb la salut en l’atenció primària

oct. 10, 2013 No Comments by

L’Institut Català dela Salut (ICS) ala Catalunya Central treballa actualment en una quinzena de projectes de recerca relacionats amb la salut en l’àmbit de l’atenció primària. Ho fa a través dela Unitatde Suport ala Recerca, que s’ocupa de coordinar els diferents treballs d’investigació científica que duen a terme els professionals de l’ICS de les comarques del Bages, el Berguedà, Osona i l’Anoia. En els darrers anys, ha augmentat l’activitat de recerca impulsada des del territori i l’any passat es van publicar 5 articles en diferents revistes científiques nacionals i internacionals.

Els temes dels projectes de recerca en els quals treballa l’ICS abracen diferents àrees relacionades amb l’atenció primària, des de la pediatria fins a la dermatologia o les malalties infeccioses. També s’estan desenvolupant investigacions sobre temes d’atenció a la ciutadania i d’atenció a l’adolescència i es col·labora amb altres grups de recerca de fora de les comarques centrals en qüestions com el sobrepès o la influència de l’alcohol i les drogues en els adolescents.

D’entre tots els projectes en curs, destaca un grup de recerca del Programa Pacient Expert Catalunya que promou actuacions comunitàries en el tractament de la diabetis mellitus tipus 2 i que ha rebut el finançament d’una beca del Col·legi Oficial d’Infermeria de Catalunya. Un altre projecte relacionat amb la diabetis mellitus tipus 2, consistent en el disseny i la implantació d’un programa d’educació sanitària adreçat a persones amb aquesta malaltia, ha estat reconegut ambla XII Beca d’Investigació d’Osona.

L’any 2012 l’ICS ala Catalunya Centralva celebrar per primer cop una jornada de recerca en què els professionals van presentar els seus projectes d’investigació. La jornada va coincidir amb l’acte de comiat dels metges, metgesses i llevadores residents. S’hi van presentar 5 treballs fets per aquests professionals durant el seu període de residència. Les llevadores residents van presentar els treballs “El gingebre per resoldre les nàusees a l’embaràs” i “Ús de la sàlvia per a l’alleujament de les sufocacions durant l’embaràs”. Els residents de  medicina, al seu torn, van presentar els projectes següents: “Intervenció educativa per millorar el maneig de l’insomni a l’ABS Manlleu”, “Prevenció secundària i tractament òptim de la cardiopatia isquèmica” i “Relació entre obesitat i activitat física en la població de Manresa”.

L’ICS a la Catalunya Central

La Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central presta atenció sanitària a una població aproximada de 425.000  habitants de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona. És un equip d’uns 1.400 professionals que està al servei dels ciutadans en 39 centres d’atenció primària i 112 consultoris locals.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet