Sant Joan de Vilatorrada ret homenatge al món tèxtil de principis del segle XX a la nova fira Embarrats

oct. 01, 2013 No Comments by

Sant Joan de Vilatorrada ret homenatge al món del tèxtil de principis del segle XX en la nova fira Embarrats, que agafarà el relleu de la tradicional Fira Festa Tardor el darrer cap de setmana d’octubre. L’Ajuntament ha presentat els grans eixos de la fira aquest matí i compta amb el suport de les entitats la Verbena, el Grup de Pessebristes del carrer del Riu i l’Associació de Botiguers i Comerciants que en el seu moment van ser precursores de la Fira Festa Tardor. A nivell individual moltes persones de Sant Joan també s’han afegit a Embarrats i col·laboraran amb l’ambientació de la fira que se situa a principis del segle passat. El certamen donarà protagonisme a la gent i a les entitats del municipi que tindran un paper clau en els espectacles de carrer, en les visites guiades a les fàbriques tèxtils i en l’ornamentació del poble i de tots els figurants.

Embarrats

Embarrats es correspon al nom que tenia el sistema d’eixos, politges i corretges de cuir de les fàbriques tèxtils a través del qual es transmetia l’energia de la màquina de vapor a les diferents màquines tèxtils. L’Ajuntament ha escollit aquest nom per identificar la fira i recordar un dels mecanismes clau per fer funcionar les fàbriques tèxtils. El dia central d’Embarrats serà el diumenge 27. Dissabte es farà una prèvia al vespre amb l’obertura oficial de la taverna de la fira, es programarà la visita itinerant Viatge al cor de la fàbrica i llegendes màgiques del Riu i hi haurà concert a Cal Gallifa amb el Pont d’Arcalís.

Múltiples atractius

La fira compta amb una comissió artística i una comissió tècnica que dissenya tota l’oferta d’Embarrats. En l’actualitat, es treballa amb els elements decoratius i el vestuari de tots els figurants caracteritzats de pagesos i de treballadors de fàbrica. L’Ajuntament coordinarà la participació de les entitats del poble i de les persones a títol individual per aconseguir una gran ambientació. Embarrats preveu nombrosos personatges que retran homenatge als primers anys del segle XX a Sant Joan de Vilatorrada. El públic que visiti la fira veurà diferents actors històrics: el sereno, els amos de la fàbrica, els fotògrafs, el carter, les bugaderes i el safareig al riu, el mestre i els alumnes i les perruqueres fent pentinats d’època són alguns dels personatges que seran a Embarrats.

Espais de la fira

El certamen tindrà uns espais destacats. La plaça de la ludoteca acollirà la taverna de la fira en què es preveu que es puguin degustar plats i una beguda preparats especialment per a l’ocasió. Un dels altres punts d’interès serà l’oportunitat de conèixer el funcionament de les fàbriques tèxtils. La fàbrica Borràs es podrà visitar durant el cap de setmana de fira. Darrerament s’ha documentat que la Fàbrica Burés és una de les fàbriques tèxtils més antigues de Catalunya i té especial interès. El comerç també tindrà un paper destacat amb parades pròpies al carrer Major i amb una oferta conjunta d’una setantena d’expositors d’alimentació, bijuteria, arts, oficis, etc. A més, es programaran activitats per als infants, lectura de poemes, tallers i altres espectacles.

 

Entitats participants

Més enllà de les persones a títol individual que participen a la fira hi ha una vintena d’entitats i col·lectius que donen suport a Embarrats: Grup de Teatre Paranys, Grup de Teatre Xirois, Grup de Teatre Xalana, Grup de teatre Veterans de La Verbena, Pessebristes del carrer del Riu, Associació teatral Minairons, Geganters i grallers de Sant Joan de Vilatorrada, Casal de Les Oliveres, Escola Municipal de Música de Sant Joan, Grup de teatre jove de Sant Joan, Aula de les arts de carrer, Associació de Botiguers i Comerciants, AMPA Coll Baix, Gimnàs Fitness Fenoy, Escola de dansa Pas a Dos, Grup de teatre Anem de Canto, Amics de la Fotografia, Clàssic Motor Club i SCCR La Verbena.

Embarrats a internet

La fira compta amb una presència destacada a les principals xarxes socials. Embarrats té pàgina pròpia a Facebook (www.facebook.com/Embarrats) i perfil a Twitter (www.twitter.com/Embarrats) per poder seguir totes les novetats del certamen.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet