Es posa en marxa un protocol per reduir l’absentisme escolar al Bages

set. 20, 2013 No Comments by

El protocol de prevenció i intervenció en l’absentisme escolar a la comarca del Bages ha estat presentat a una seixantena de professionals de diferents serveis de la comarca per tal de promoure la seva aplicació durant aquest curs 2013-14  per part de tots els estaments implicats. El protocol s’ha consensuat entre els diferents professionals de la comarca, coordinats des del Consell Comarcal del Bages, l’Ajuntament de Manresa i el Serveis territorials del Departament d’Ensenyament de la Catalunya Central. El treball en xarxa que impulsa el protocol cobreix des de la detecció i la intervenció  precoç de l’absentisme per part dels centres educatius o serveis socials, fins a la intervenció, com a darrer recurs, de la Fiscalia de Manresa-Igualada en els casos més greus d’absentisme escolar. El  protocol cerca des del primer moment  la  implicació de la família.

El fenomen de l’absentisme escolar  al Bages no és numèricament elevat però, segons s’ha dit a la jornada de presentació, sovint va acompanyat d’altres indicadors de risc social i de la possibilitat d’abandonament escolar prematur i processos de  precarització i exclusió  del món laboral dels adolescents absentistes. L’Ajuntament de Manresa ha presentat algunes dades de la ciutat corresponents al curs 2012-13 que recullen els casos més greus d’absentisme  escolar, és a dir, no inclouen els nombrosos  casos d’absentisme que s’han resolt des de l’escola o institut. Segons aquestes xifres, un 36% dels casos detectats no retornen al centre educatiu, al·legant manca de motivació, problemes mèdics o escola no desitjada.

Segons la ponència que ha realitzat a la jornada  la sociòloga experta en matèria d’absentisme  Maribel Garcia, ”el fenomen de l’absentisme escolar és complex  i heterogeni i el treball en xarxa  des de la coresponsabilitat dels diferents implicats és una bona resposta, conjuntament amb mesures que afavoreixin la inclusió i la cohesió social d’aquests infants i adolescents així com potenciar un ambient acollidor als centres educatius”.

El protocol va ser aprovat en el Ple del Consell Comarcal del Bages el passat mes de  juliol i es va donar trasllat per a la seva aprovació als diferents municipis de la comarca.

Uncategorized

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet