Els equips de l’ICS al Bages prioritzen l’atenció domiciliària als pacients amb malalties cròniques complexes durant els mesos d’estiu

ag. 02, 2013 No Comments by

La pujada de les temperatures també afecta la salut. Per aquest motiu, els professionals d’infermeria i treball social dels centres d’atenció primària reforcen, durant les seves visites a domicili, els consells sobre com evitar agreujaments en aquelles persones més vulnerables per l’edat, la malaltia que tenen o la situació social en què es troben. Cada equip d’atenció primària té un control dels grups de risc que s’han de vigilar si es produeix una onada de calor. En concret, posen especial atenció a fer el seguiment de les persones amb una o diverses patologies complexes o amb malalties avançades (que requereixen cures pal·liatives). Aquest grup de pacients, que representa un 5% dels usuaris atesos, té símptomes de control difícil i un risc elevat de patir un empitjorament de la seva malaltia per diferents motius, entre els quals els factors ambientals. A banda del seguiment de les persones amb problemes crònics i/o greus de salut, també se’n fa un d’especial a les persones que tenen una situació social fràgil i als infants molt petits.

En conseqüència, durant els mesos de juliol i agost, l’activitat d’atenció domiciliària no s’atura i, l’any passat, els professionals d’infermeria i treball social van dur a terme prop de 105.000 visites a domicili en el global de Catalunya, mentre que a la comarca del Bages se’n van fer 4.864. Segons les previsions d’agenda, aquest any les xifres seran similars. A banda de l’atenció domiciliària, també és habitual fer un seguiment telefònic si es produeix un repunt de les temperatures. Durant l’estiu passat, aquests professionals van establir més de 116.000 contactes de tipus telefònic en el conjunt de Catalunya.

Quins són els consells més habituals?

 –Refrescar l’habitatge: ventilar la llar, refrescar l’ambient amb ventiladors o aire condicionat.

 -Hidratar-se: beure molta aigua i sucs; també cal evitar els menjars calents i les begudes alcohòliques.

 -Anar amb compte amb el sol: limitar l’activitat física, sobretot a les hores del migdia. Protegir-se del sol amb cremes solars i tapar-se el cap. Remullar-se sovint i evitar la roba ajustada.

Trobareu més informació i consells al web del Departament de Salut

L’ICS a la Catalunya Central

La Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central presta

atenció sanitària a una població aproximada de 425.000 habitants de les comarques

de l’Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona. És un equip d’uns 1.400 professionals que

està al servei dels ciutadans en 39 centres d’atenció primària i 112 consultoris locals.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet