Una nova coordinació millora la donació d’òrgans i teixits d’Althaia

jul. 26, 2013 No Comments by

Durant els primers sis mesos d’aquest 2013 s’han registrat a la Fundació Althaia de Manresa 3 donacions d’òrgans. La darrera es va fer durant la última setmana del mes de maig, coincidint amb la donació de 4 còrnies. De fet, durant el primer semestre d’aquest any, ja s’han fet més extraccions de còrnies, 36, que en tot el 2012, quan n’hi van haver 26. Aquests bons resultats són fruit, per una banda, de la solidaritat de les famílies que en un moment difícil decideixen fer la donació. Per l’altra, del treball interdisciplinari que es porta a terme a la institució, des de la Unitat de Cures Intensives (UCI), per promoure les donacions, coordinar i protocol·litzar tot allò que hi fa referència, implicant als professionals de tots els serveis.

En el balanç de l’any 2012, la generositat i solidaritat de 5 famílies de pacients ingressats a Manresa amb mort encefàlica que van acceptar ser donants d’òrgans va fer renovar l’esperança de vida a 13 pacients de diferents punts de Catalunya i Espanya. Es va mantenir així el número anual de donants, consolidant Althaia com la institució de Catalunya amb més donacions d’òrgans dins del grup d’hospitals sense neurocirurgia.

També van ser positives les dades de les donacions de teixits com ossos, vàlvules cardíaques, ulls o pell. En total se’n van registrar 17 durant tot el 2012, dels quals quatre també eren donants d’òrgans.

Justament va ser el passat any quan va consolidar-se un grup de treball de Coordinació de Trasplantaments integrat per professionals mèdics i d’infermeria. Aquest equip és l’encarregat de planificar i executar diferents accions per promoure la donació a la institució. Ha fet reunions i xerrades informatives on s’explica el protocol a seguir, ha distribuït cartells informatius i també ha creat un espai virtual on es recull tota la informació que hi està relacionada. A més, ha elaborat un circuit per definir la donació de còrnies i teixits.

Per al present 2013, els objectius són mantenir el mateix nivell de donació d’òrgans i intentar millorar la donació de teixits. Cal tenir en compte que ja s’ha registrat un increment entre el 2011 i el 2012, passant d’11 a 17 donacions, i que els resultats dels primers sis mes d’aquest any segueixen una línia ascendent.

Característiques d’un donant a Althaia

Qualsevol persona és un donant potencial, sempre que en vida no s’hagi manifestat en contra de la donació, però són les condicions clíniques en el moment de la mort les que determinen els òrgans i teixits que són vàlids per al trasplantament.

Per poder donar els òrgans, el pacient ha de morir després d’una aturada irreversible de les funcions cerebrals sense que hi hagi possibilitat de recuperació. És en aquesta condició, que s’anomena mort cerebral i en la qual arriben pocs malalts, la única que es pot fer donació d’òrgans a Althaia. En canvi, la pràctica majoria pot fer la donació de teixits.

La Fundació Althaia col·labora activament amb l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i és una de les institucions acreditades per portar a terme l’extracció d’òrgans. Tot el procés es coordina des de la UCI.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet