Un projecte de l’ICS i d’Althaia per millorar l’atenció a pacients amb ferides cròniques, premiat en un congrés de referència

juny 18, 2013 No Comments by

Una comunicació científica sobre el projecte Teleúlceres, que desenvolupen conjuntament professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la Fundació Althaia, ha estat guardonada amb el Primer Premi en Comunicació Oral, en el XXV Congrés Nacional d’Infermeria Vascular i Ferides. Es tracta d’un projecte que busca millorar la qualitat assistencial que es dóna als pacients amb úlceres mitjançant l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), cosa que ha permès atendre els pacients en el seu domicili mateix o en el seu centre d’atenció primària, en lloc de fer-ho a l’atenció hospitalària, i ha aconseguit reduir el temps d’espera per a la resolució de consultes en aquesta matèria. El treball va ser defensat per la infermera gestora de casos de cirurgia vascular i experta en ferides cròniques  d’Althaia, Ascen Navarro.

Teleúlceres és una consulta virtual, atesa per infermeria, on es visiten per via telemàtica pacients amb ferides cròniques que presenten algun problema o complicació i que, habitualment, es deriven a l’atenció hospitalària. Els professionals d’infermeria d’atenció primària fotografien la lesió i envien la imatge digitalitzada, juntament amb la història clínica del pacient, a la infermera gestora de casos experta en úlceres d’Althaia a través del sistema informàtic utilitzat a l’atenció primària (l’Estació clínica d’atenció primària [ECAP]). La infermera revisa el cas, en fa una valoració i, mitjançant el sistema informàtic, respon al professional d’infermeria d’atenció primària, enviant-li les recomanacions pertinents de maneig i seguiment de la lesió i detallant-li el pla terapèutic que li recomana que segueixi.

El projecte va començar a implantar-se a finals de 2012 i hi estan implicats professionals del Servei de Cirurgia Vascular d’Althaia i dels diferents centres d’atenció primària de l’ICS a les comarques del Bages, el Berguedà i el Solsonès.

L’ICS a la Catalunya Central

La Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central presta atenció sanitària a una població aproximada de 425.000  habitants de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona. És un equip d’uns 1.400 professionals que està al servei dels ciutadans en 39 centres d’atenció primària i 112 consultoris locals.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet