Hisenda obliga a facturar els menjadors escolars i altres serveis educatius amb el 21% d’IVA

gen. 17, 2013 No Comments by

La Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda contradiu la Llei de l’IVA (37/1992) en la resposta a una consulta vinculant realitzada fa més de dos anys i mig per la FOESC (Federación Estatal de Organizaciones Empresariales de Ocio Educativo y Sociocultural), en la qual descarta tota possibilitat d’aplicar l’exempció d’IVA prevista en el text legal. La patronal catalana Acellec forma part de la FOESC i per aquesta raó ha rebut informació directa d’aquest afer.

La consulta es va realitzar per eliminar la greu situació d’inseguretat jurídica que es produeix en el sector de les empreses de lleure i serveis educatius a causa de les múltiples interpretacions que es realitzen de l’exempció aplicable als serveis educatius, prevista en l’article 20.u. 9 i 10 de la Llei d’IVA. Les mateixes delegacions i inspeccions d’hisenda han fet interpretacions diverses d’aquesta exempció al llarg dels anys i han donat respostes contradictòries a les empreses que s’hi han adreçat. La consulta pretenia determinar finalment que l’exempció és aplicable als serveis educatius destinats a l’educació d’infants i joves durant el temps interlectiu de migdia (menjador escolar), en les aules d’acollida matinals i de tarda, en les activitats extraescolars incloses als plans educatius de cada centre i a les sortides programades des de les escoles.

Aquesta exempció és una aplicació de la directiva europea 2006/112/CE, que estableix que els Estats membres eximiran l’educació de la infància i la joventut de l’IVA. La resposta de Tributs, tramesa a l’organització empresarial la darrera setmana de novembre, reconeix el caràcter educatiu dels serveis descrits i recorda també la Directiva Europea. Malgrat això, estableix un criteri restrictiu per al reconeixement de les exempcions. No sembla que hi hagi cap altre argument que no sigui el pur afany recaptatori.

La tributació del serveis escolars descrits al 21 per cent, aplicable tant a empreses mercantils com del tercer sector, fa molt complicat prestar-los amb qualitat educativa i aboca les empreses a la precarització del servei. L’alternativa seria encarir el servei, situació que, òbviament, no és desitjable en l’actual context de crisi econòmica, amb la radical disminució dels ingressos familiars.

L’Acellec considera que la resposta de Tributs no s’ajusta a dret i que perjudica greument la prestació de serveis que són essencials per a la qualitat educativa i per a la conciliació de la vida familiar, a banda de posar en risc un ampli sector econòmic dedicat a la prestació de serveis de qualitat educativa. És en aquest sentit que fa una crida a forces polítiques, i agents socials i educatius per defensar l’aplicació de l’exempció d’IVA a uns serveis que són en l’arrel del nostre sistema del benestar.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet