Descens moderat de l’atur al Bages durant el mes de desembre

gen. 15, 2013 No Comments by

El Consell Comarcal del Bages acaba de difondre, a través de l’informe mensual “L’observatori del Bages”, les dades d’atur i de contractació corresponents al mes de desembre de 2012, que mostren un descens moderat (-173 persones). Després de 5 mesos de puja continua, les dades d’atur registrat de l’últim mes indiquen que per sexes, l’atur ha baixat de 36 homes (-0,43%) i de 137 en el cas de les dones  (-1,68%), i situa la xifra total d’aturats al Bages en 16.228 persones (8.248 homes i 7.980 dones). No obstant això, el balanç respecte el desembre de 2011 presenta un increment de 470 persones aturades (2,98%), 171 homes (2,12%)  i  299 dones (3,89%).

La taxa d’atur comarcal se situa ara al 16,84%, i continua estant mig punt per sobre de la taxa d’atur de la província de Barcelona, que és del 16,37%, calculada segons la metodologia de la Xarxa d’Observatoris de Desenvolupament Local de la Diputació de Barcelona

Per edats, la millora percentual més important correspon a les persones en atur menors de 25 anys que s’ha reduït en 70 (-6,52%), tot situant el nombre total de joves en atur en 1.002. Les persones de 25 a 45 anys han baixat 119 (-1,49%) i situa l’atur total d’aquest grup d’edat en 7.871. Per contra, l’atur dels majors de 45 anys augmenta lleugerament de 16 (0,21%), i deixa la xifra total de desocupats d’aquest grup d’edat en 7.355.

Per sectors, aquest mes l’atur registrat ha baixat a l’agricultura (-8), a la indústria (-22), als serveis (-127) i al grup de persones sense ocupació anterior (-17). En canvi el sector de la construcció ha tingut un increment d’1 persona.

Per municipis, Manresa concentra el 43,60% del nombre absolut d’aturats. El segueixen Sant Vicenç de Castellet (6,32%), Sant Joan de Vilatorrada (6,05%), Sant Fruitós de Bages (4,32%), Navàs (3,52%), Santpedor (3,43%), Navarcles (3,25%) i Sallent (3,24%).

 

Pel que fa a la contractació laboral, en relació al mes de novembre hi ha hagut un descens del nombre de contractes, s’han registrat 268 contractes menys. Tot i això, en relació al desembre de 2011, hi ha hagut un increment de 172 contractes. Les ocupacions més contractades són: peons d’indústries manufactureres (13,38%) i treballadors assalariats en serveis restauració (11,52%).

 

L’Observatori del Bages

El butlletí “L’Observatori del Bages” és una eina d’informació socioeconòmica que ofereix dades actualitzades sobre l’evolució de l’atur i la contractació al Bages, municipi per municipi. El document analitza l’evolució mensual i anual de l’atur i la contractació i destaca les característiques del mercat laboral bagenc en comparació amb la província de Barcelona i altres comarques centrals. Ofereix dades per sexe, origen dels treballadors desocupats, edat, pel temps que fa que estan a l’atur, el nivell d’instrucció, el sector econòmic del qual provenen, i l’ocupació que exercien abans d’inscriure’s com a demandants d’ocupació. Pel que fa a la contractació, també ofereix dades sobre els tipus de contractes que s’han formalitzat, la taxa de contractes indefinits, la durada dels contractes temporals, i la grandària de les empreses que han incorporat treballadors l’últim mes. A més, el document indica quins contractes s’han formalitzat mitjançant empreses de treball temporal.

“L’Observatori del Bages” ofereix també un càlcul de la taxa d’atur comarcal i les taxes d’atur de cadascun dels 35 municipis del Bages, segons la metodologia de la Xarxa d’Observatoris de Desenvolupament Local de la Diputació de Barcelona, en base a la població activa estimada.

Els butlletins mensuals de “L’Observatori del Bages” són consultables on-line a través del web del Consell, www.ccbages.cat, i es difonen mitjançant correu electrònic entre els Ajuntaments de la comarca i altres entitats socioeconòmiques.

Uncategorized

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet