L’Anoia implanta amb èxit un programa en què pacients ajuden altres persones amb la mateixa malaltia

gen. 14, 2013 No Comments by

Implicar activament els pacients en la manera d’afrontar la malaltia. Aquest és l’objectiu del Programa Pacient Expert (PPE), un projecte en què malalts amb el mateix problema de salut participen en sessions col·lectives que condueix un pacient amb formació prèvia, on comparteixen coneixements i experiències  per millorar la seva qualitat de vida. A la comarca de l’Anoia, aquesta tardor dotze pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) han participat en un grup aLa Torrede Claramunt. El pacient expert José Antonio Garcia Madrid ha estat l’encarregat de dirigir-lo. La previsió és que properament s’iniciï un nou grup a Capellades.

La finalitat del Programa és promoure, mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències entre pacient expert i la resta de participants, canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida i la convivència ambla malaltia. D’altra banda, la iniciativa també incideix en el foment de l’autocura dels pacients i estreny la relació entre aquests i els professionals sanitaris, promovent el treball en equip. Un altre dels avantatges d’aquest model és que el conductor ha experimentat en primera persona els símptomes i els problemes que es tracten i és, per tant, qui en pot parlar més adequadament a d’altres persones que han patit les mateixes experiències.

El pacient expert dirigeix el grup i també hi participen, com a observadors, professionals d’infermeria i de medicina de família. El programa consta de 9 sessions al llarg de dos mesos i mig. Les trobades inclouen una part teòrica i una altra de pràctica, i el nombre de participants és entre 10 i 12 persones, amb l’objectiu de garantir una comunicació fluïda i efectiva.

Des de l’any 2006, el PPE s’està desenvolupant amb molt bons resultats a l’atenció primària de Barcelona Ciutat, Girona, Metropolitana Sud, Metropolitana Nord, Lleida, Alt Pirineu-Aran, Tarragona, Catalunya Central i Terres de l’Ebre. Hi han participat més de 800 pacients, 74 com a pacients experts, afectats d’insuficiència cardíaca, malaltia pulmonar obstructiva crònica, teràpia anticoagulant oral i diabetis tipus II. Ala Catalunya Central, el Programa Pacient Expert ja s’està desenvolupant a les comarques del Bages i Osona.

Les valoracions que es fan un cop s’han acabat els grups revelen una millora en els  coneixements, hàbits i estils de vida, l’autocura i la qualitat de vida dels participants, alhora que s’observa que el nombre de visites mèdiques baixa, tant a l’atenció primària com a les urgències, un cop finalitzades les sessions, ja que els pacients aprenen a controlar de forma més acurada la seva malaltia. Per tant, es demostra que les iniciatives centrades a donar més autonomia al pacient resulten eficients pel que fa a la millora de la seva salut i la seva capacitat de gestionar els símptomes.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet