Ecoviure 2012 demostra la seva capacitat de convocatòria

set. 27, 2012 No Comments by

Ecoviure 2012 torna a demostrar la seva voluntat de renovació i de creixement en tot el relacionat amb la sostenibilitat i el medi ambient. La presència de més de 90 expositors d’àmbits professionals molts diversos i d’una àmplia proposta de conferències, debats i tot tipus d’actes paral•lels demostren que Ecoviure continua esdevenint un dels certàmens referents a Catalunya. Aquest migdia el president del comitè executiu de Fira de Manresa, Pere Casals, i president de la comissió organitzadora d’Ecoviure, Jordi Serracanta, han presentat la nova edició de la fira.
La fira, que se celebra del 5 al 7 d’octubre al Palau Firal de Manresa, es presentarà amb una imatge ben diferenciada de les edicions anteriors, amb la fusta com a element identitari i com a matèria primera a partir de la qual s’han delimitat els espais comercials. En total s’han utilitzat 450 palets de fusta de pi, d’1 metre d’amplada per 2,2 d’alçada.
Per sectors, el que tindrà més pes a Ecoviure serà l’agroalimentari amb més de 30 expositors, però d’altres àmbits també tindran un pes notable com les energies renovables, cosmètica, etc.
L’oferta de xerrades, tallers, conferències i presentacions és molt àmplia i abraça pràcticament tots els sectors. Per la seva actualitat, un dels actes que centrarà l’atenció serà el de la presentació de quatre organitzacions de banca ètica. Els assistents, a part d’escoltar l’oferta de les diferents entitats, podran mantenir converses personalitzades.

Jornades tècniques

DIJOUS, 4 D’OCTUBRE
– 10:00-14:00. Jornada PATT. Benestar animal en ramaderia convencional i ecològica. Daniel Villalba, Departament de Producció Animal, Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària, Universitat de Lleida. Finca de Can Pocoli (Manresa). Inscripció prèvia obligatòria al 93 874 90 60.

DIVENDRES, 5 D’OCTUBRE
– 8:30-15:00 Fòrum energia, sostenibilitat i innovació. Sala d’actes. Inscripció prèvia obligatòria.
– 18:00-21:00 Taula de comunicació per entitats: Community Management. Centre per a la sostenibilitat territorial. Sala 1. Inscripció prèvia obligatòria
– 18:30-19:30 Sala d’actes. Acte inaugural.
– Lliurament premis oli i vi ecològics.
– Lliurament premis cervesa artesana ecològica.
– Lliurament premis instal•lacions i construccions sostenibles.

DISSABTE, 6 D’OCTUBRE
– 11:00-12:00 Ecojardineria pràctica: trucs per al jardí de casa. Sergi Massanés, jardiner. Sala 2.
– 11:00-12:30 Entendre la factura elèctrica. Noè Mas, Som energia. Sala d’actes.
– 12:00-13:00 Espai Innova: recull de projectes innovadors en agricultura ecològica. Núria Serena i Camille Evard, CEDRICAT. Sala 2.
– 12:30-14:00 L’anticooperació ambiental. Mònica Vargas, Investigadora de l’Observatori del deute en la globalització. Organitza el Consell Municipal de Solidaritat en el marc de la Manresa Solidària. Sala d’actes.
– 13:00-14:00 Presentació del llibre “Manual de producció ecològica de llavors i planter d’hortícoles”. Ponents: Neus Vinyals, L’Era-Espai de Recursos Agroecològics i Camille Evard, CEDRICAT. Sala 2.
– 16:30-17:30 L’herbicida Glifosat, un producte habitual i perillós. Ma. Josep Ball, biòloga i tècnica agrícola. Som lo que sembrem. Sala d’actes.
– 16:30-17:30 Stop malbaratament alimentari. Paco Muñoz. Oficina de Medi Ambient, Universitat Autònoma de Barcelona. Sala 2.
– 18:00-20:00 Mostra de les diferents entitats de Banca ètica a Catalunya: Coop57, Fiare, Oikocredit i Triodos. Al final de la sessió les entitats oferiran atenció personalitzada a les persones interessades. Sala d’actes.
– 18:00-18:30 Projecte Bages, regió verda: economia verda a la Catalunya Central. Anna Prat, Consell Comarcal del Bages. Sala 2.
– 18:30-19:30 La revitalització del regadiu de Manresa. Magaly Castanyeda, L’Era-Espai de Recursos Agroecològics. Projecte de custòdia agrària realitzat per l’Era amb el suport de l’Obra social de Catalunya Caixa. Sala 2.

DIUMENGE, 7 D’OCTUBRE
– 12:00-14:00 Trobada de consumidors de productes ecològics. Sala d’actes.
– 12:00-14:00 4a trobada oberta d’agricultors, artesans i tècnics per a promoure la tracció animal en l’agricultura. Organitzen: Retranca-Recuperació de la Tracció Animal a Catalunya i L’Era-Espai de Recursos Agroecològics. Sala 1.
– 16:00-18:00 Tast de cafè de Comerç Just: tasta, degusta, olora i aprèn. Alternativa 3. Sala 1.
– 17:30-18:30 Xerrada informativa per a la creació d’associacions de consumidors de productes ecològics. Organitza: Ecoconsum. Sala 1.

Presentació de productes i serveis dels expositors

DISSABTE
– 11:00-12:00. Presentació de la “Guia de vins ecològics i sostenibles de Catalunya: Vinum Nature”. Pablo Chamorro, Ecomundis.
– 12:00-13:00. Els beneficis de la cuina al vapor. Taller amb degustació. Núria Garcia, Codis verd.
– 13:00-14:00. Submergeix-te en un conte reciclat. Taller infantil a càrrec de Vabau.
– 16:00-17:00. Xerrada sobre cervesa casolana ecològica. Imma Collado, cerveseria Ninkasí.
– 17:00-18:00. Feu-vos el vostre remei natural amb plantes medicinals. Taller familiar. Violant Cunill Baraldés, remeis i cosmètica natural i artesanal. Cost taller: 5€. Inscripció prèvia obligatòria.
– 18:00-19:00. L’energia com a clau d’estalvi en temps de crisi. Xavier Pou, SOLNET 2000.
– 19:00-20:00. La Tavella. Agricultura ecològica i compromís social. Jordi Llauradó.
– 19:30-20:30. Saviae: Agricultura sostenible 2.0. Presentació programa d’Agricultura Social. Oriol Costa i Joan Vidal. Sala 2 (primer pis).

DIUMENGE
– 11:00-12:30. Slow Food, alimentació nutritiva i econòmica. Jordi Pedrós, Slow Food Terres de Lleida.
– 12:00-13:00. Stevia, tota la dolçor en una planta. Ferran Hortal, Stevia Osona.
– 13:00-14:00. Taller sobre preparació de cereals per al consum. Jordi Pedrós, Slow Food Terres de Lleida. Inscripció prèvia obligatòria.
– 16:00-17:00. Elaboració i degustació de begudes vegetals sanes i saboroses. Aprèn a fer begudes vegetals. Núria Garcia, Codis Verd.
– 17:00-18:00. Submergeix-te en un conte reciclat. Taller infantil a càrrec de Vabau.
– 18:00-19:00. Feu-vos el vostre remei natural amb plantes medicinals. Taller familiar. Violant Cunill Baraldés, remeis i cosmètica natural i artesanal. Cost taller: 5€. Inscripció prèvia obligatòria.

Tallers, xerrades, aula gastronòmica, exposicions

TALLERS
– Taller tèxtil amb materials reciclables. A l’estand de DEFILO.
– Construcció d’un forn de terra. Taller de 6 hores. Dissabte i diumenge d’11 a 14. Arquitectes Base-A. Cost taller: 5€. Inscripció prèvia obligatòria.
– Hort urbà. AMPANS. Dissabte i diumenge. A l’exterior.

ACTIVITATS PER A INFANTS
– Joc de gran format “Juguem amb energia. Repensem el model energètic” – Dissabte de 12 a 14 i de 16 a 20 hores.
– El pop de la recollida selectiva – Agència de Residus de Catalunya. Diumenge.
– Contes de l’Anella Verda. A l’estand conjunt del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Aigües de Manresa i Ajuntament de Manresa. Dissabte a les 17:30 i a les 18:30 i diumenge a les 12:30, les 17:30 i a les 18:30.
– Bioconstrucció: taller de fabricació de totxos amb fang i construcció d’una maqueta a escala. Dissabte i diumenge de 16 a 19 hores. Eco-arquitectura xarxa Gabi Barbeta.
– The Fabula Mobile. “Carrusel” musical amb propulsió humana. Dissabte i diumenge.

AULA GASTRONÒMICA AMB PRODUCTES ECOLÒGICS
– Marc Puig-pey – Fundació Alícia de Món Sant Benet – Combinació de tradició i innovació per a una bona alimentació basada en els productes que tenim al nostre entorn. Dissabte de 12 a 14 h.
– Teresa Segura i Acarona Cortés – Espai Tomata – Suggereixen uns aliments saludables provinents directament de la pagesia propera que és la que ens alimenta i ens ofereix productes de temporada a la vora de casa. Dissabte de 18 a 20 h.
– Idris Cruz – Pan Baraka – En aquest taller aprendrem a elaborar de forma casolana un pa com s’ha fet durant segles, només amb farina, aigua, sal i llevat mare natural. Diumenge de 10 a 14 h. Inscripció prèvia obligatòria (places limitades).
– Joaquim Pujadas – Bernat de Rubió – Taller de pizzes ecològiques per a petits i grans. Diumenge de 18 a 20 h

EXPOSICIONS
– Agroecologia, Bases científiques de l’Agricultura ecològica. Sociedad Española de Agricultura Ecológica. Aquesta exposició té el propòsit d’explicar de forma senzilla els fonaments en què es basa aquest enfocament agroecològic per produir aliments i productes agraris de forma ecològica.
– Cafè just i comerç just. Alternativa 3. Pretén donar a conèixer els principis del Comerç Just i els beneficis que aquest comporta. L’exposició vol mostrar l’elaboració del Cafè de Comerç Just des dels seus orígens fins que arriba al ciutadà.
– Deute ecològic. Observatori del Deute en la Globalització. L’exposició pretén sensibilitzar al públic en general sobre el tema del Deute Ecològic adquirit pels països del Nord amb els del Sud.
– Els bancs passen factura. Setem. A través de 8 plafons, aquesta exposició ens porta a tractar diferents temes al voltant de la banca: bancs i poder, bancs i països del sud, bancs i corrupció, bancs i guerra, finançament i, finalment, banca ètica.
– Mobilitat 2.0. Cap a una nova cultura de la mobilitat urbana. Diputació de Barcelona. Durant l’any 2009, la Diputació de Barcelona va desenvolupar un projecte de recerca, documentació i publicació de diverses experiències d’interès i bones pràctiques en l’àmbit de la mobilitat, la seguretat viària i l’accessibilitat realitzades als municipis de la província de Barcelona, amb el qual es van detectar una cinquantena d’experiències.
– Natura i territori. Fotografies de Dolors Gibert.

CINEMA

– Diumenge, a la sala 2, sessió contínua de curts de la selecció oficial del Festival de Cinema de Medi Ambient de Barcelona.

Uncategorized

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet