El Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i sis escoles de la comarca, compromesos per al reciclatge

març 19, 2012 No Comments by

“Hem vist que la gent no ho fa del tot bé, això de reciclar”. “A l’escola ara reciclem millor”. “També en podem ensenyar als pares i avis”. “Hem d’ajudar que el nostre planeta sigui més sostenible”. “Reciclar és una necessitat bàsica. Generem massa deixalles”. Aquestes són algunes de les frases que s’han sentit aquest matí al Parc Ambiental de Bufalvent amb motiu de l’acte de cloenda de la tercera edició dels Projectes compartits sobre els residus. Hi han participat alumnes i mestres de sis escoles de la comarca, l’equip del Camp d’Aprenentatge i representants del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus. Escoles i Consorci es comprometen a fer realitat algunes iniciatives ambientals que han sorgit arran d’aquesta experiència. A través de la signatura de diferents compromisos, escoles i Consorci posen de manifest la seva voluntat d’actuar per reduir al màxim la generació de residus i recorden la necessitat del reciclatge per tenir un entorn i societat més sostenible.

 

Es tracta de la tercera edició de la iniciativa que els anys 2008 i 2010 va implicar un total de tretze escoles. A través de la signatura de diferents compromisos, les escoles demanen a l’ens comarcal, entre d’altres mesures:

–      Apropar la deixalleria mòbil a l’escola

–      Facilitar més contenidors de recollida selectiva a alguns centres

–      Subministrar boc’n rolls perquè s’eviti la utilització de paper d’alumini per embolicar els entrepans

 

Per la seva banda, els centres d’ensenyament es comprometen, entre d’altres, a:

–      Aprofitar més el paper, utilitzant-los per les dues cares

–      Consolidar la recollida selectiva als centres

–      Visitar la deixalleria mòbil

–      Fer campanyes per implicar les famílies en el compromís ambiental

–      Potenciar l’ús de carmanyoles o boc’n rolls per als entrepans

–      Reutilització de llibres

 

Les escoles que enguany han participat als Projectes compartits són: Escola Barnola (Avinyó), Escola l’Espill (Manresa), Escola Monsenyor Gibert (Sant Fruitós de Bages), Escola Puigberenguer (Manresa), Escola Renaixença (Manresa), Escola Sant Pere (Monistrol de Montserrat). A la cloenda d’avui hi ha participat alumnes i mestres dels sis centres, tres representants de la comissió executiva del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus (Adriana Delgado, Jordi Serracanta i Cecilio Rodríguez) i el director del Camp d’Aprenentatge de la Culla, Jordi Griera.

 

Aquests projectes neixen de la necessitat que el treball realitzat als Camps d’Aprenentatge (CdAs) no sigui l’anècdota d’un dia o d’una setmana sinó que estigui lligat al currículum del centre i sigui un treball de llarga durada preparat i conclòs a l’escola.

 

Després de la signatura dels compromisos per part del Consorci i dels centres escolars, tots els participants han pogut gaudir d’un esmorzar, l’intercanvi de regals entre els centres i una exhibició de vol de falcó.

 

projectes compartits sobre els residus

Des de l’inici dels Projectes Compartits es compta amb el suport de la Neus Sanmartí, professora de didàctica de la Universitat Autònoma de Barcelona. La formació i actuació als centres dels Projectes Compartits s’ha estructurat per trimestres. Durant el primer trimestre es van planificar les activitats a fer als centres. Es va consensuar una enquesta per comprovar els hàbits de la gent enfront els residus. Durant el segon trimestre el Camp d’Aprenentatge i el Consorci han realitzat activitats a cadascuna de les escoles: visites al Parc Ambiental de Bufalvent, a deixalleries del Consorci, tallers a les escoles i assessoraments a mestres. A més, s’han creat nous recursos per aprofundir en les propietats de certs materials i ampliar el seu coneixement. Pel que fa a les escoles, una de les activitats estrella  ha estat realitzar l’enquesta, fer-ne el buidatge, traduir-ho en gràfics i fer-ne una interpretació.

 

Tot aquest treball ha servit perquè idees, activitats i recursos s’hagin compartit entre les escoles, el Camp d’Aprenentatge i el Consorci amb l’ajuda de les Tecnologies de la Informació, Aprenentatge i Comunicació a través d’una web i un bloc.

https://sites.google.com/a/xtec.cat/residus/

http://blocs.xtec.cat/residus2012/

 

Els Projectes Compartits volen que l’Educació Ambiental no sigui només teòrica sinó que porti a la reflexió i a la pràctica, per això, es vol anar un pas més enllà responent a la pregunta: què hi puc fer jo? A més del canvi d’hàbits i valors que pot comportar tot aquest treball en els centres, dirigit al coneixement i a la reflexió, en aquest tercer trimestre se celebra aquest acte de cloenda en què les escoles signen un compromís amb els representants del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus arribant a un acord per tal de dur a terme accions per la reducció i/o el reciclatge de residus.

Imatge del Parc Ambiental

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “El Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i sis escoles de la comarca, compromesos per al reciclatge”

Leave a Reply