Un centenar de persones assisteixen a la conferència del president Artur Mas, aquest dimarts al vespre a la Cambra

març 08, 2012 No Comments by

La sala d’actes de la Cambra de Comerç de Manresa es va quedar petita ahir al vespre per assistir a la conferència del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. Prop d’un centenar d’empresaris i representants del teixit socioeconòmic del territori van escoltar amb interès les explicacions del president que va dibuixar la situació econòmica actual del país. Abans d’intervenir en aquest acte, Artur Mas va signar el llibre d’honor de l’entitat cameral. El president de la Cambra, Pere Casals, va obrir l’acte agraint la presència del president de la Generalitat i va dibuixar la situació que viuen les empreses del territori. En el col·loqui obert amb els assistents a l’acte, Pere Casals va demanar a Mas si “l’economia catalana ja ha tocat fons” i si “aviat tindrem la clau de la caixa”, en referència a la capacitat que Catalunya administri els seus impostos. Mas va reconèixer no saber si l’economia catalana ja ha tocat fons i pel que fa a la qüestió econòmica va admetre que “tampoc ho sé tot i que és clar que Catalunya ho vol i per això haurem de fer una gran pinya”. Mas es va donar de marge aquest any per intentar convèncer el govern espanyol que Catalunya necessita un model de finançament just. Agilitar tràmits En aquest debat entre el públic i el president de la Generalitat també es va plantejar la necessitat d’agilitar tràmits i aconseguir la finestreta única amb l’administració. Artur Mas es va comprometre a “tenir la finestreta única a finals de la legislatura, l’any 2014”, si no hi ha eleccions anticipades, i va anunciar que la setmana que ve el Govern aprovarà el programa Emprèn “per fomentar la mentalitat de l’emprenedor perquè cal més cultura d’empresa, en definitiva són qui creen riquesa”. Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat va defensar “la necessitat que Catalunya faci els deures, encara que els altres no ho facin, perquè quan arribi la recuperació ens agafi en millor situació”. En referència a les polítiques del Govern espanyol, Mas va afegir que “l’Estat és qui menys exemple d’austeritat dóna, sembla que es vol quedar darrere perquè és més fàcil a nivell polític però més greu a nivell de país”. Turisme, exportacions i coneixement En el seu parlament, el president de la Generalitat va llençar un missatge optimista tot recordant aquells sectors que funcionen i són referents en l’economia catalana. Pel que fa al turisme, Mas va apuntar que aquest sector ja suposa l’11% de l’economia catalana, mentre que va destacar l’augment d’activitat que ha suposat el Congrés de Telefonia Mòbil per als establiments de la capital catalana. Quant a les exportacions, el president de la Generalitat va apuntar que l’any 2011 van augmentar un 14%. “Ens n’hem adonat que hi ha vida més enllà d’Europa i comencem a treballar amb els mercats emergents de Rússia, Brasil o l’Àsia”. Mas va afegir que “si el país vol tenir una bona base industrial amb capacitat exportadora cal que recuperem els oficis en general i el concepte de la formació professional el més avançada possible”. Per al president la formació professional a casa nostra “s’ha substituït per una presència molt gran de l’àmbit universitari que ha fet un salt espectacular però no ha anat acompanyat de la modernització de la Formació Professional”. Finalment, en el camp de la investigació avançada, es va posar de manifest que Catalunya va obtenir el 50% dels fons europeus destinats a la recerca a tot l’Estat. Segons Mas “aquesta dada demostra que hem aconseguit ser punt de referència de la producció científica”. Abans de pronunciar la conferència a la Cambra de Comerç de Manresa, el president de la Generalitat va visitar la planta de Denso a Sant Fruitós de Bages. Aquesta empresa de components per al sector de l’automoció, amb una plantilla de prop de 600 treballadors, celebra els 20 anys d’implantació al territori.

CatPress News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Un centenar de persones assisteixen a la conferència del president Artur Mas, aquest dimarts al vespre a la Cambra”

Leave a Reply